DruštvoKonjicVijesti

U Boračkom jezeru i oko njega prikupljeno 200 kilograma otpada

Iako se stanje iz godine u godinu mijenja nabolje, otpada u Boračkom jezeru i na obali oko jezera još uvijek ima. Ronioci Ronilačkog kluba „Bosna“ proteklog vikenda čistili su ovu lokaciju, a rezultat eko akcije je prikupljenih 75 vreća otpada.

„U akciji je učestvovalo 28 ronilaca i izvadili smo oko 200 kilograma otpada. Najviše je bilo plastike, flaša, konzervi i limenki, kao i uvijek. Mi već deset godina čistimo Boračko jezero i primijetili smo da je situacija na terenu nešto bolja nego što je ranije bila, ali moram istaći da smo za tih deset godina sigurno jedan šleper guma izvadili iz jezera. To sve ukazuje na to da je veliki broj ljudi koji nemaju razvijenu svijest o čuvanju prirodnog blaga koje naša zemlja ima, ali vjerujemo da će i to vremenom biti još bolje,“ kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

Atmosfera tokom akcije čišćenja je, dodao je Gavrančić, bila odlična, vrijeme ih je poslužilo i nije bilo kiše, a ni voda nije bila mnogo hladna pa nisu imali problema s ronjenjem. Akciju je podržao i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je iskazao svoju zahvalnost roniocima što brinu o prirodi i rade na tome da ona bude čista i očuvana.

Eko akcija čišćenja Boračkog jezera održana je uz pokroviteljstvo kompanije Molson Coors BH i njihovog Ožujskog piva, koji već godinama podržavaju akcije čišćenja rijeka, jezera i planina u Bosni i Hercegovini.

“Količina otpada koja je prikupljena, iako manja nego prije, i dalje je značajna i upozorava nas da naš odnos prema prirodnim bogatstvima koje posjedujemo nije zadovoljavajući. Iskreno se nadam da će u godinama koje dolaze količine otpada, koje se nelegalno odlažu u prirodi, biti svedene na minimum. To je istovremeno i cilj koji želimo postići kroz naše aktivnosti – očistiti okolinu, ali i podići svijest,” izjavio je Goran Mišić, brend menadžer grupacije Molson Coors za BiH.

Podsjetimo da je akcija čišćenja Boračkog jezera ronilaca u saradnji sa Ožujskim pivom održana i prošle godine, kada je iz jezera izvađeno oko 300 kilograma stakla, plastike i guma, što je za 100 kilograma više nego u ovoj akciji. I ronioci i pokrovitelji se nadaju da će se trend smanjenja količine otpada u prirodi nastaviti, ne samo na ovoj nego i na svim drugim lokacijama.

Akcije čišćenja se nastavljaju i u narednom periodu, a sljedeća koju će ronioci Ronilačkog kluba „Bosna“ održati bit će čišćenje Zvorničkog jezera narednog vikenda, kada očekuju dolazak oko 30 ronilaca.

RadioKameleon.ba

Slični članci

Back to top button