KonjicKulturaVijestiZanimljivosti

Suho jezero na Visočici – mjesto koje svjedoči o bosanskoj historiji

Lokalitet Suho jezero na Visočici je mjesto koje govori o bosanskaojhistoriji.

Tu postoje ostaci jezera koje je zarila erozija, turski bunar koji je, također, skoro zatrpan i korito iz vremena SFRJ.

Ono što je ovdje najzanimljivije jesu nekropola stećaka i mezarje, zajedno jedni s drugim, što je još jedan od svjedoka da su Bošnjani mijenjali vjeru, ali ne i način i mjesto života.

U narodu, za ta takva mjesta se vežu mitovi o sukobu turskih i kaurskih svatova. Lično ne znam od koga su nastali ti mitovi, a istina je da su se tu nastavili ukopavati ti isti narodi samo u novoj vjeri i po njenim propisima.

Danas preko tog mezarja prolazi put i to traje od davnina, što nažalost, pokazuje svu nebrigu za sopstvenu historiju, prije svega nas samih, a posebno nadležnih institucija.

Što je još žalosnije, nikada nisam vidio da je neko došo da posjeti to mjesto, koje nigdje po putevima prema Visočici nije ni označeno, a čisto sumnjam da ga ima i na turističkim mapama.

Da li je to zbog sukoba interesa lokalnih “moćnika” ili samo nebriga države čiji su to simboli?

Bilo kako bilo, mi koji istinski volimo ovu zemlju i sve što je njeno, nastavljamo se boriti za očuvanje navedenog, a vi svi koji imate vremena i mogućnosti, bujrum, navratite, pogledajte, jer zaista ima šta da se vidi, posebno u ovim proljetnim i ljetnim danima.

Izvor: S. Špago

Foto: S. Špago i E. Hebibović

Slični članci

Back to top button