BiH

NEDIM SLADIĆ UPOZORIO: NIJE ISKLJUČENA POJAVA BUJIČNIH I URBANIH PLAVLJENJA

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro.

Poslije podne i dio večeri pljuskovi i grmljavina se očekuju širom zemlje. U centralnim i sjevernim područjima Bosne su lokalno mogući jači pljuskovi, najavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

A, nevrijeme za danas, ali i sutra najavio je danas i bh. meteorolog Nedim Sladić.

Njegovu prognozu objavljujemo u cijelosti:

  • Dan kada na primjeru tephigrama za Tuzlu Normandovu konstrukciju gotovo ne moraš ni raditi – već je urađena za tebe u startu, tvoje je samo da dodaš krivu paralelno uz postojeću vlažnu adijabatu. Dobro izmiješan granični sloj te dosta nestabilan u startu, nivo kondenzacije i slobodne konvekcije (LCL i LFC) je već tu negdje na oko 1.5 kilometara visine, i tako je faktički sve do gornje troposfere (LNB je na oko 300 hPa ili oko 9 km visine). CAPE, a ni SRH ipak nisu ogromni u gradskoj sredini pa bi veće nevolje izostale.
  • Narednih sati usljed prijepodnevnog konvektivnog razvoja naoblake na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne izgledni su pljuskovi, grmljavina te mjestimična pojava grada, a lokalno usljed većih količina padavina u kratkom vremenskom periodu nije isključena pojava bujičnih i urbanih plavljenja. Ipak, njihova vjerovatnoća je veća tokom sutrašnjeg dana.

Slični članci

Back to top button