DruštvoHercegovinaKulturaVijestiZabava

Stolačka tarča oduševila posjetioce: Oživljen srednji vijek

Stolačka tarča, prvi srednjovjekovni sajam pokrenut prije osam godina, održana je ovog vikenda u gradu na Bregavi te je privukla stotine učesnika i posjetitelja iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Na samom ulazu u srednjovjekovni grad Vidoški koji je utemeljen u petom i šestom stoljeću, dočekala su nas djeca prerušena u prosjake i gubavce koji su i u ta vremena boravili na rubnim dijelovima grada.

Po ulasku na sajam mogli smo vidjeti masu kostimiranih plemića i plemkinja, na sve strane su iznikli topovi, mačevi, viteški oklopi, samostreli i raznorazni srednjovjekovni rekviziti.

Službeno je program započeo pucnjem iz topa, a nakon toga su započele igre za najmlađe.

Mališani su učili plesati, slikati, pisati glagoljicom i bosančicom, rukovati lukom i strijelom te bacati sjekiru.

Nakon toga je uslijedila vuča konopa u kojoj su jednako uživale sve generacije.

Posebno zanimljiv dio programa je bilo sokolarstvo, edukativno zabavno predavanje koje je održao Hani Girgis čiji sokolovi čuvaju aerodrom “Nikola Tesla” od ptica koje potencijalno mogu ometati uzlijetanje i slijetanje aviona.

Hani je s posjetiteljima podijelio brojne zanimljive inforamcije o svojim pticama dok su okupljenu masu nadlijetali sokolovi, sova ušara i bjeloglavi orao.

Potom se na pozornici pojavila trbušna plesačica Azra Grljević koja je vatrenim plesom zapalila publiku koja joj je neumorno pljeskala.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.575.0_en.html#goog_1623570152

Stolačka tarča – Trbušna plesačica Azra Grljević

klix.ba

Središnji dio manifestacije je srednjovjekovni bohurt odnosno “full contact” borba u viteškim oklopima.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.575.0_en.html#goog_1623570153

Stolačka tarča – Srednjevjekovni bohurt

“Sve mi je odlično, dosta sam naučila o tom vremenu, a i o grbovima i obiteljima koje su vladale u BiH u srednjem vijeku. Vrijeme je prelijepo, ovo je zaista psoeban ambijent koji vrijedi doživjeti. Možda mala zamjerka, odnosno prijedlog koji bih uputila organizatorima, a to je da prošire gastro ponudu sajma. Danas su se mogli pojesti samo ćevapi, mislim da ne bi bilo loše ponuditi neka jela koja su se pripremala u ta vremena ili neke zaboravljene recepte”, kazala nam je Sonja Marinović, posjetiteljica iz Splita.

Program je završen vatrenim showom, a posjetitelji i srednjovjekovne skupine iz svih spomenutih zemalja su nam kazali kako je ovaj sajam svake godine sve bolji i bolji te da je postao nezaobilazna destinacije za ljubitelje srednjovjekovlja.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button