DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

KONJIC / POZITIVNO: Riba Šaran u potpunosti je zdrava – virus nije prenosiv na ljude

Iz konjičke organizacije sportskih ribolovaca oglasili su se saopćenjem za javnost, čiji sadržaj u cjelosti prenosimo:

-U zadnjim godinama i u skorije vrijeme u jezerima na području jugoistočne Evrope i bliže regije je došlo do pojave širenja bolesti šarana čiji su uzročnici Koi herpesvirus (KHV) i Carp Edema virus(CEV) od kojeg obolijevaju sve dobne skupine šarana. U sklopu aktivnosti koja sprovodi Kantonalna poljoprivredna inspekcije HNK na suzbijanju širenja ove bolesti kod šarana na ribolovnom području HNK, na dijelu ribolovnog područja – ribolovna zona Konjic je izvršeno uzorkovanje i analiza je izvršena na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dobra vijest je da nalaz sa ribolovne zone Konjic je negativan! Također važno je napomenuti da virus nije prenosiv na ljude!

Zbog prevencije i suzbijanja navedenih bolesti riba šaran, pozivamo sve sportske ribolovce na ribolovnoj zoni Konjic da u slučaju da primjete uginule ili oboljele ribe šaran čiji su siptomi: dezorijentisanost, nekoordinisani pokreti, uspavanost, nebježanje prilikom prilaska ili dodirivanja, ubrzano disanje, vidljivo otečene i oštećene škrge i rane po tijelu šarana, da odmah o istom obavijeste kancelariju i ribočuvarsku službu OSRKONJIC ili Kantonalnu poljoprivrednu inspekciju HNK.

VEOMA BITNO je da sportski ribolovci koji obavljaju ribolov na jezerima svoju kompletnu opremu i alat kojim obavljaju ribolov očiste i dezinfekuju svaki put nakon završetka ribolova! Ovo se pogotovo odnosi na sportske ribolovce koji posjećuju i obavljaju ribolov na različitim jezerima tokom godine! Aktivnosti na suzbijanju širenja navedenih bolesti šarana će se sprovoditi i u daljem periodu, a OSRKONJIC kao Korisnik ribolovnog prava za dio ribolovnog područja – ribolovnu zonu Konjic će vas o istim blagovremeno obavještavati putem ove FB stranice i Radija Konjic. BISTRO SPORTSKI RIBOLOVCI!

Slični članci

Back to top button