DruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaVijesti

Specijalni izaslanik premijera za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach, posjetio Konjic, Mostar i Jablanicu

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach, tokom boravka u BiH, ove sedmice posjetio je Konjic, Mostar i Jablanicu.

U pratnji ambasadora Reillya i gradonačelnika Grad Konjic Osmana Ćatića obišao je Titov nuklearni bunker koji danas privlači pažnju brojnih turista kao i umjetnika i doprinosi ekonomskom razvoju grada. Sa gradonačelnikom Grad Mostar Mario Kordić razgovarali su o naporima za unapređenje života građana, uključujući i o projektu Mostar – Prostori koji pokreću koji finansira vlada Velike Britanije.

Lord Peach je obišao jezgro starog grada i nezaobilazni Stari most, Partizansko-spomen groblje, te The Spirit of Herzegovina by Emica Coric koja značajno doprinosi ekonomskom osnaživanju žena, a gradonačelnik nam se pridružio i na događaju kojim smo zajedno sa irskim ambasadorom Adrianom Farrellom Embassy of Ireland Ljubljana i Projektom Mostar obilježili 25 godina mira u Sjevernoj Irskoj #BGAF25.

U Jablanici, gdje im se pridružio i ambasador Brian Aggeler, šef OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina, dočekao ih je načelnik Damir Šabanović i upoznao ih sa znamenitostima i potencijalima ove općine, uključujući Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” i objekat “Stare opštine” u kojem se kreira prostor za aktivno djelovanje lokalnih organizacija civilnog društva u skladu sa ulaganjima ove općine u izgradnju snažne, inkluzivne zajednice za sve njene stanovnike u sklopu projekta MožemoBolje.

Slični članci

Back to top button