DruštvoHercegovinaVijesti

Preminuo Franjo Boras, član prvog demokratski izabranog Predsjedništva Bosne i Hercegovine

U Mostaru je u 97. godini života preminuo Franjo Boras, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reds Hrvata izabran na prvim demokratskim višestranačkim izborima. 

Franjo Boras je kao kandidat HDZ-a BiH izabran u kolektivno predsjedništvo zemlje 1990. u kime Hrvata sa Stjepanom Kljujićem. Tadašnje Predsjedništvo Socijalističke Republike BiH je imalo po dvojicu Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Članovi Predsjedništva iz reda Bošnjaka bili su Alija Izetbegović i Fikret Abdić, a Nikola Koljević i Biljana Plavšić predstavljali su srpsku stranu.

Predstavnik Jugoslovena bio je Ejup Ganić.

Boras je sudjelovao u donošenju odluka koje su vodile referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i otcjepljenju od tadašnje Jugoslavije.  Zadržao se u Predsjedništvu BiH sve do hrvatsko-bošnjačkoga sukoba te ga je napustio zbog neslaganja oko budućeg uređenja i sudbine BiH u oktobru 1993. godine. 

Sudjelovao je i u mirovnim pregovorima koji su vođeni uz posredovanje međunarodne uprave, a nakon završetka rata u BiH živio je povučeno u Mostaru. 

Autor je naslova “Kako je umirala Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina 1990 – 1996”, “Bosansko-hercegovački kaos 1990-1996.” i “Prilog novom ustroju Republike Bosne i Hercegovine”.

Stav.ba

Slični članci

Back to top button