DruštvoHercegovina

Salem Marić: Odluka o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski neće biti sprovedena

Pojedini lokalni mediji danas su objavili vijest da je iz Gradske uprave Mostara data saglasnost za osvjetljavanje Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski, što je prije nekoliko dana zahtijevala Hrvatska republikanska stranka.

Nedugo nakon toga reagovao je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

U njegovom saopćenju stoji: “Povodom Odluke Gradske uprave o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski po zahtjevu Hrvatske republikanske stranke Mostar javno pozivam Gradonačelnika Grada Mostara, koji je nasjeo na provokaciju i pokušaj unošenja nemira, da obustavi Odluku, koja ima samo za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka. Jasno je da Odluka neće biti u mogućnosti da bude provedena i izaziva samo narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara.

Odluka kojom Gradonačelnik daje saglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom. Podsjećam da na Gradskom vijeću, predloženu Odluku o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, koja bi definisala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, nije usvojena između ostalih i zbog ne glasanja Hrvatske republikanske stranke kojima je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune. Hrvatska republikanska stranka već na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća pokreće inicijative na štetu za FK Velež, te nastavlja sa ovakvim zahtjevima što predstavlja neodgovornu i ostrašćenu politiku spram Veleža.

Izražavam stav da bi svi bili jako sretni i zadovoljni da je u Mostaru okruženje HŠK Zrinjski i ostalih predstavnika i obilježja određenog broja građana, doživjelo istinsku katarzu u proteklom periodu, pružili ruke suosjećanja i mira prema istini i svemu onome što se dogodilo sa Starim mostom u Mostaru i cjelokupnom starom historijskom jezgrom. Da su u tom dijelu postignuti historijski pomaci i koraci ka stvarnom prihvatanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most.

Ova Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti sprovedena, te molim sve predstavnike građana u Mostaru, da težimo da gradimo i uspostavljamo nove odnose, temeljenje na međusobnom razumijevanju bolnih stvari i postižemo zajedničko povjerenje”, stoji u saopćenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića.

Slični članci

Back to top button