DruštvoKonjicKulturaVijesti

NAJAVA: U Konjicu internacionalni koncert horova ‘’U ZAGRLJAJU’’ posvećen Jovanu Divjaku

Muzički centar “Rezonanca ‘’ Konjic i Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, u saradnji s horovima iz regije, organizuju  koncert pod nazivom “U zagrljaju”. 

Koncert je  posvećen uspomeni na Jovana Divjaka, prijatelja i filantropa koji je prije 20 godina okupio horove iz BiH, Hrvatske i Srbije, i uvezao s tri francuska hora pod nazivom ‘’La Viva France’’. 

Koncert “U zagrljaju” održat ce se u okviru manifestacije ‘’Dani Grada Konjica’’ pod pokroviteljstvom Grada Konjica u Kino-sali Narodnog univerziteta u Konjicu 10. juna 2023. godine u 20.30 h.

Učešće su potvrdili Vokalni ansambl ‘’Bugojno” iz Bugojna, Mješoviti hor ‘’Seljo’’ AKCUS-a Sarajevo, KIC Pop Rock Hor – Podgorica, Crna Gora, Hor profesora ETŠ i prijatelji – Bečej Srbija, Dječji hor Rezonanca, Vokalni ansambl ‘’Rezonanca’’,  učenici Osnovne muzičke škole s pravom javnosti ‘’Rezonanca’’ s klase za instrument violina. 

Horovi iz BiH, Srbije i Hrvatske su pod zajedničkim nazivom ‘’La Viva Balkan’’ 2011. godine potpisali Memorandum o saradnji s horovima ‘’La Viva France’’,  na osnovu prethodne saradnje čime su otvorili put višegodišnjoj razmijeni koncerata i turneja, čija je osnovna poveznica prepjevana Deklaracija o ljudskim pravima, kao takva izvođena na brojnim koncertima u Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. 

Skorašnji koncert, koji je uz prioritetnu uspomenu na Jovana Divjaka, pokretača ove višedecenijske saradnje, ispred Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu, je i svojevrsna revitalizacija ponovne saradnje svih horova koja je jedno vrijeme prekinuta, slijedom nepredviđenih događaja, epidemije koronavirusa. 

Novim Memorandumom o saradnji, asocijaciji ‘’La Viva Balkan’’, uz već postojeće, pridružena je i Crna Gora. 

Na koncertu ‘’U zagrljaju’’  planirano je da se predstavi 160 horista koji ce uz svoj repertoar izvesti i dvije zajednicke kompozicije. 

Koncert će otvoriti zajedničkim izvođenjem kompozicije “Moja zemlja’’, posvećene Bosni i Hercegovini. 

Kompoziciji ‘’Moja zemlja’’ prethodit će poetsko obraćanje gospođe Gordane Sarić, ambasadorice mira i kulture, koja joj je dodijeljena od strane Belgijskog društva za kulturnu saradnju s arapskim i evropskim državama, dobitnice brojnih svjetskih nagrada za poeziju koja govori o miru, slozi, i ujedinjenju ljudi.  

Gospođa Gordana Sarić je Konjičanka, s višedecenijskim mjestom življenja u Nikšiću, Crna Gora. 

 Himnom Udruzenja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu ‘’Domovina’’ koncert će završiti svi učesnici koncerta. 

Ovo je, ujedno, poziv za sve bivše i sadašnje  stipendiste Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu iz Konjica da prisustvuju koncertu i pridruže se izvođenju Himne udruženja, izjavili su danas na press konferenciji u Konjicu Biljana Handžo, predsjednica Muzičkog centra “Rezonanca” i predsjednik Skupštine udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Almin Škrijelj.

Slični članci

Back to top button