BiHDruštvoPolitikaVijesti

Bećirović traži vanrednu sjednicu Predsjedništva: 25. maj proglasiti Danom žalosti u čitavoj BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je u proceduru zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Na sjednici bi se razmatrao prijedlog odluke o proglašenju 25. maja 2023. godine (četvrtak) Danom žalosti na teritoriji Bosne i Hercegovine zbog godišnjice masakra tuzlanske mladosti na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine.

“U skladu sa članom 20. i 21. stav 1. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, predlažem da se na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri sljedeća tačka koja glasi: Prijedlog odluke o proglašenju 25. maja 2023. godine (četvrtak) Danom žalosti na teritoriji Bosne i Hercegovine zbog godišnjice masakra tuzlanske mladosti na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine”, stoji u obrazloženju.

Predstojećeg 25. maja navršit će se punih 28 godina od masakra koji je počinjen na Kapiji u Tuzli, mjestu okupljanja mladih.

Do 1995. godine u Tuzli se 25. maj obilježavao kao Dan mladosti, međutim, prije tačno 27 godina sve se promijenilo. Taj datum postao je danom neizmjerne tuge, boli, suza i sjećanja na 71 ugašeni mladi život i više od 200 ranjenih.

Naime, u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren 25. maja 1995. godine, na Kapiji u Tuzli usmrtila je veliku grupu mladih, prosječne starosti 21 godinu, dok je više od 200 osoba teže ili lakše povrijeđeno. Najmlađa žrtva je bio Sandro Kalesić, koji se na okupljalištu mladih nalazio skupa sa svojim roditeljima.

Događaj na Kapiji je jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button