BiH

Dobre vijesti: Padavine prestale, nivo rijeka polako opada

Na magistralnom putu Bosanska Kostajnica – Bosanska Dubica (u mjestu Špilja) sada mogu saobraćati teretna vozila, dok je za putnička vozila saobraćaj i dalje obustavljen, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Padavine su prestale, nivo rijeka polako opada, ali i dalje u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni upozoraju na mogućnost novih klizišta, kao i na odrone kamenja na kolovoz.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u Bosni veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Djelimično smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. U Hercegovini sunčanije uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 stepeni, na jugu zemlje do 25.

U subotu će na sjeveru i svjereozapadu Bosne jutro i dio prijepodneva biti pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. U ostatku zemlje uglavnom, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 stepeni.

U nedjelju se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Tokom poslijepodneva umjeren porast naoblake može uvjetovati lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 20 do 26 stepeni.

U ponedjeljak će u većem dijelu zemlje biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima na sjeveru i sjeverozapadu Bosne pretežno oblačno. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 22 do 26, na jugu do 28 stepeni.

– Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja – objavili su iz BIHAMK-a.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica – Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Jablanica – Mostar i Čevljanovići – Nišići.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje – Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz obavezna kratkotrajna zadržavanja.

Anadolija

Slični članci

Back to top button