BiHDruštvoVijesti

Policijski odbor Vlade FBiH poništio interni konkurs za popunu radnih mjesta u FUP-u

Policijski odbor Vlade Federacije BiH poništio je interni konkurs oglas oglas za popunu upražnjenih radnih mjesta i unaprijeđenja u viši policijski čin koji je u martu raspisao tadašnji v.d. direktora Ensad Korman, saznaje Klix.ba.

Konkurs je stavljen van snage jer je, prema mišljenju Odbora, raspisan nezakonito.

Interni oglas je raspisan 8. marta 2023. godine, a FUP je obavijestio sve svoje uposlenika o popunjavanju upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika putem unapređenja u viši čin.

Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova krajem marta je stigla prijava nezadovoljnih policajaca FUP-a povodom internog oglasa koji se provodi u Federalnoj upravi policije.

U oglasu se navodi više rukovodećih pozicija poput glavnog inspektora (stručno operativni koordinator) u kabinetu direktora FUP-a i glavnog inspektora – načelnik Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije (Federalna istražna služba Krim policije).

Tu su i brojne druge pozicije poput inspektora za finansijske istrage, privredni kriminal, korupciju i pranje novca, zatim mlađi inspektori, viši inspektori, samostalni inspektori, policajci za zaštitu objekata…

Također interno će biti uposleni ili unaprijeđeni pripadnici antiterorističkih timova “Alfa”, “Beta”, “Gama” i “Delta”.

Pozicije su raspisane za Sarajevo, Mostar, ali i detašmane u Zeničko-dobojskom kantonu, Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom kantonu…

Policijski odbor koji je stavio ovu odluku van sange je nadležan za odlučivanje u drugom stepenu o svim žalbama koje se izjave na rješenja rukovodioca policijskoga organa koja se odnose na status policijskih službenika, uključujući i pitanja zapošljavanja i prestanka radnog odnosa, o žalbama koje se podnose zbog nerješavanja /nedonošenja odluka/ o statusnim pitanjima i o žalbama koje se izjave na odluke disciplinske komisije policijskog organa.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button