BiHHercegovinaSport

Mostarsko finale: Zrinjski za prestiž, Velež za Evropu

Prvi put u finalu Kupa Bosne i Hercegovine igrat će mostarski rivali Zrinjski i Velež.

Veliko finale organizira Fudbalski savez BiH, a domaćin je zenički stadion Bilino polje, mjesto na kojem je upravo Velež prošle sezone nakon boljeg izvođenja penala srušio Sarajevo i došao do prvog trofeja od nezavisnosti naše države. Rođeni su na taj način izašli i na euroscenu.

Isto mogu učiniti i ovoga puta i zbog toga je za Velež ova utakmica od mnogo većeg značaja. Trofej Kupa BiH garantuje Veležu treću uzastopnu vizu za Evropu, tačnije drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu i početnu nagradu od UEFA-e u iznosu od 450.000 eura.

Zrinjski u Zenicu dolazi kao najdominantija ekipa Premijer lige Bosne i Hercegovine. Plemići su odbranili naslov prvaka, a sjajnu sezonu žele krunisati duplom krunom.

Dugo vremena Zrinjski čeka na trofej u Kupu BiH. Jedini su osvojili u sezoni 2007/08. pobjedom protiv tuzlanske Slobode.

Ove sezone Velež i Zrinjski sastali su se tri puta u Premijer ligi, a sva tri puta bolji je bio Zrinjski (1:0, 1:3, 0:1).

Čast da sudi finalni meč koji se igra u srijedu od 19 sati pripala je Luki Bilbiji, Prijedorčaninu sa FIFA značkom.

Fudbalski savez BiH pripremio je i nagrade za finaliste takmičenja. Pobjedniku Kupa BiH pripada 30.000 KM, a poraženoj ekipi 20.000 KM.

Osvajač Kupa BiH dobija prelazni pehar i pehar u trajno vlasništvo.

Igrači, tehničko i stručno rukovodstvo kluba-pobjednika dobijaju 45 zlatnih medalja, a igrači, tehničko i stručno rukovodstvo kluba drugog finaliste 45 srebrenih medalja.

Zlatne medalje se dodjeljuju službenim licima finalne utakmice.

Faktor.ba

Slični članci

Back to top button