BiHCrna hronikaNekategorisanoVijesti

Padavine skoro do kraja mjeseca, sunca nema ni na vidiku

Kiša i pljuskovi zadržat će se u našoj zemlji i narednih dana. Padavine u Bosni i Hercegovini izazvale su strah kod stanovništva od pojave poplava, posebno kod onih koji su uz teške muke sanirali posljedice iz maja 2014. godine.

Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeotrološkog zavoda, rekao je za Klix.ba da se obilnije padavine očekuju u području Hercegovine.

“Što se tiče količine padavina najkišovitije bit će u utorak i srijedu. Intenzitet padavina će od četvrtka biti u padu i one neće biti toliko obilne kao u utorak i srijedu. Što se tiče sunca, odnosno nekih dužih sunčanih perioda, sad za sada ih nema na vidiku”, kaže nam Zulum.

U narednih 10 dana vrijeme u BiH će biti oblačno sa kišom, pljukovima i povremeno grmljavinom. Dok će količina padavina oscilirati, temperature će ostati na nivou očekivanom za ovaj period godine.

“Jutarnje temperture u Bosni će se ketati od 8 do 10 stepeni Celzija, u Hercegovini do nekih 14 stepeni Celzija. Maksimalne dnevne temperature u Bosni će iznositi 20, a u Hercegovini 22 stepena Celzija”, kaže Zulum.

Dodaje da su temperature primjerene za ovaj period godine i kreću se u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Podsjetimo, iz Civilne zaštite je potvrđeno da su ekipe na ternu i provode operacije zaštite na područjima gdje je došlo do izlijevanja rijeka.

Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj je u porastu gotovo na svim mjernim tačkama u slivu rijeka Une. U Bihaću je vodostaj iznosio 144 centimetara, Bosanskoj Krupi 265 centimetara, Bosanskoj Otoci 286 centimetara, Sanskom Mostu 347 centimetata.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button