DruštvoHercegovina

Hoće li Mostar dočekati godišnjicu devastiranja Partizanskog groblja sa izjavom ‘Istraga je u toku’?

Prošlo je jedanaest mjeseci od sramnog čina devastiranja Partizanskog groblja u Mostaru.

Podsjetimo, nepoznati vandali uništili su svih 700 ploča na groblju. Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar oglasili su se saopćenjem.
“Jučer se navršilo jedanaest mjeseci od sramnog terorističkog čina prema Partizanskom spomen groblju u Mostaru. U međuvremenu je taj lokalitet uvršten među sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, te je kao čestitku za Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope ponovo oskrnavljen.
Policija i dalje kaže da je istraga u toku. Nadležno tužilaštvo poručuje isto. Gradska, kantonalna, federalna i državna vlast i dalje šuti i ne poduzima ništa od zakonom im propisanih obaveza kada su u pitanju nacionalni spomenici BiH.

Jedanaestomjesečna neučinkovitost, a imajući u vidu brzo reagiranje i rješavanje nekih drugih slučajeva uvjereni smo da se ne radi o nesposobnosti nadležnih organa. Mi vjerujemo da je u pitanju nedostatak političke volje da ovo riješi. Ako smo u pravu, podsjećamo sve one, bez obzira na važnost funkcije koju obnašaju, koji svjesno opstruiraju privođenje pravdi terorista koji godinama atakuju na Nacionalni spomenik BiH da je ovaj čin svrstavanje na stranu suprotnu antifašizmu, jednoj od najznačajnijih civilizacijskih stečevina. Mi se u odbrani tih stečevina nećemo umoriti, jer one istovremeno znače demokratsko, slobodno, pluralno društvo.

Tražimo privođenje pravdi počinioca u roku od mjesec dana jer je nedopustivo da dočekamo godišnjicu terorizma sa izjavom: Istraga je u toku. SF – SN”, saopćeno je iz UABNOR Mostar.

Slični članci

Back to top button