BiHHercegovina

Prelijepi prizora kanjona Neretve dokaz su da naša zemlja obiluje prirodnim ljepotama

Kanjon Neretve jedan je od dokaza da Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama. Ove zadivljujuće fotografije snimio je Boris Trogrančić.

“Oduvijek mi je bila želja fotografisati veličanstveni kanjon koji je rijeka Neretva usjekla kroz padine planinskih gorostasa – Prenja, Čvrsnice i Čabulje, kao i dalje, južno od Mostara. Rijeka Neretva je duga 230 kilometara i gotovo cijelim svojim tokom priređuje nevjerovatne prizore”, naveo je.

Ovaj put zastao je na nekoliko mjesta, praveći fotografije okupane majskim bojama. Dodao je da ga svaki put oduševi činjenica da u Bosni i Hercegovini postoje ovakva mjesta.

“Nadam se da će prizori koje ja fotografišem barem malo povećati svijest o očuvanju prirode koju imamo”, dodao je.

Mnogi Neretvu nazivaju hercegovačkim Nilom. To je zato što je za Hercegovinu Neretva značajna kao Nil za Egipat. Plovna je do Metkovića, a za manje brodove i do Čapljine mada nikad nije pokušano. Neretva je jedina kraška rijeka koja je uspjela savladati poniranje. Fauna Neretve i njenih pritoka jako je raznovrsna.

Postoje i mišljenja da korijen naziva Neretva ima svoje porijeklo u ilirskom jeziku. Nera Etwa znači božanska voda (božanska rijeka).

klix.ba

Slični članci

Back to top button