BiHSvijet

BEĆIROVIĆ S PREDSTAVNICIMA BOŠNJAČKE MANJINE U HRVATSKOJ I ZAGREBAČKIM MUFTIJOM O STATUSU BOŠNJAKA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović susreo se s predstavnicima Bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj u Ambasadi BiH u Zagrebu.

Razgovarano je o položaju i statusu Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Bećirovića su informisali o aktuelnim problemima i izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci i mogućnostima unapređenja njihovog političkog statusa u Republici Hrvatskoj.

Sagovornici su naglasili da unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i poboljšanje bilateralne saradnje dviju zemalja mogu doprinijeti i boljem položaju bošnjačke nacionalne manjine. Konstatovano je kako je važno i za Bošnjake u Republici Hrvatskoj da postoje prijateljski i dobrosusjedski odnosi između dviju zemalja.

Delegaciju su činili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Grada Zagreba Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba i Zagrebačke  županije i član Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Adis Keranović, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Salih Huremović, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Karlovačke županije Azim Durmić i glavni urednik Novog glasa – Središnjeg informativnog portala Bošnjaka u Hrvatskoj Sead Alić.

Bećirović je razgovarao u Zagrebu i s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, zagrebačkim muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem.

Naglasio je da nastoji relaksirati odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i da je sa najvišim zvaničnicima Republike Hrvatske razgovarao o unapređenju odnosa dviju zemalja te poboljšanju bilateralne saradnje.

Bećirović i Hasanović konstatovali su da se odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima.

Kao članovi delegacije Mešihata, sastanku su prisustvovali član Mešihata i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić, sekretar Mešihata i predsjednik IOM-a Zagreb Nermin Botonjić, rukovodilac Centra za certifikovanje halal kvalitete Aldin Dugonjić, član Mešihata Irhad Meheljić i član Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj Muhamed Mandžić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Slični članci

Back to top button