BiHDruštvoVijesti

Prekinuti praksu kršenje prava radnika na slobodne dane tokom sedmice i praznika

Rad na dane sedmičnog odmora i državnih i vjerskih praznika bila je tema današnjeg sastanka zamjenice ministra za ljudska prava Bosne i Hercegovine Duške Jurišić, ministra trgovine FBiH Amira Hasičevića, predsjedavajuće Komisije za ljudska prava Doma naroda Federalnog parlamenta Miomirke Melank sa delegacijom Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, predvođenom predsjednicom Mersihom Ferhatović Beširović.

Učesnici sastanka su podsjetili da su tokom proteklog prvomajskog praznika samo pojedini trgovinski lanci dozvolili da radnici u trgovinama jedan od dva neradna dana koriste kao slobodan. To je ocijenjeno kao određeni napredak u odnosu na prethodne godine. Međutim, to je jedno od prava koje mora biti regulisano i zagarantovano pravnim aktima.

Jurišić je istakla da Ministarstvo trgovine FBiH u prethodnom mandatu nije pokazalo socijalni senzitivitet prema ovoj grupaciji, te je pitanje radnog vremena u dane državnih praznika i sedmičnog odmora bilo prepušteno volji poslodavaca, dok se federalno Ministarstvo rada i socijalne politike proglasilo nenadležnim za problem kršenja prava radnika u trgovini i uslužnim djelatnostima tumačenjem da pitanje slobodnih dana tokom državnih praznika ne treba da bude riješeno Zakonom o radu.

Melank je potvrdila da zalaganje za izmjene postojećeg Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima bi se regulisalo ovo pitanje, nisu dobile potrebnu većinu u Federalnom parlamentu.

Ministarstvo trgovine Federacije BiH priprema novi zakon za uređenje oblasti unutrašnje trgovine, a Hasičević je potvrdio da će razgovarati sa svim grupacijama, zainteresovanim za regulisanje prava i obaveza ovih pravnim aktom. Hasičević je istakao potrebu da se predstavnici Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti aktivno uključe u diskusiju o pravima i obavezama radnika u unutrašnjoj trgovini.

U trgovinama u Bosni i Hercegovini zaposleno je skoro 153 hiljade radnika, od čega je 79 hiljada žena.

U skladu sa zakonima o radu u Bosni i Hercegovini, svaki radnik ima pravo na dane sedmičnog odmora, a prekovremeni rad ne smije biti duži od osam sati sedmično.

Pravo na neradne dane tokom državnih, ali i vjerskih praznika, te druga prava radnika u trgovinama i uslužnim djelatnostima, gdje je značajno veći broj žena u odnosu na muškarce, biće predmet daljnjih razgovora između Ministarstva trgovine FBiH i Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, a u koje će se po potrebi uključivati sve nadležne institucije, zadužene za zaštitu ljudskih prava, saopćeno je iz Kabineta zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

FENA

Slični članci

Back to top button