DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Koliko oružja imaju Mostarci i Konjičani

Nakon nedavnih nemilih događaja u Srbiji aktualizirano je pitanje dostupnosti oružja građanima u BiH pa samim time i u HNK.

16247 komada legalnog oružja

Po podacima Policijske uprave Mostar, koju nam je proslijedio MUP HNK-a broj legalnog oružja je 16247 komada.

”Devedeset i osam je dozvola za posjedovanje pištolja, dok dozvolu za nošenje ima 279 osoba”, rečeno je za Bljesak.info iz MUP-a HNK-a, navodeći kako vrste oružja koje su legalno upisane su kratka cijev pištolj ili revolver, duga cijev-lovačka puška, lovački karabin, kombinirana lovačka puška.

Nelegalno je izuzeto 75 komada oružja, navode.

Konjic – 4616 komada legalnog oružja

Prema podacima koje nam je iz Policijske uprave Konjic proslijedio MUP HNK-a, na području te uprave legalno je 4616 komada oružja.

Od toga je kažu 97 komada sportskog oružja, 2545 komada lovačkog, dok je broj registriranih pištolja 1974.

Do zaključenja teksta, podatke iz PU Čapljina nismo uspjeli dobiti.

Inače, dozvole za oružje izdaju policijske uprave, a u HNK-u su to Policijske uprave Mostar Konjic i Čapljina.

No do dozvole za oružje nije jednostavno doći.

U Federaciji se ova oblast uređuje kantonalnim zakonima.

Oružje B kategorije (poluautomatsko kratkocijevno i dugocijevno oružje određenih specifikacija, kombinirano) može se nabavljati na osnovu odobrenja nadležne policijske uprave i nakon ispunjenih svih kriterija, a prvi među njima je ”opravdan razlog za nabavljanje oružja”.

Inače, 2021. godine smo pisali kako je Zakon o oružju i streljivu HNK tada bio jedini usklađen s relevantnim popisom EU.

U 2020. godini stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu u HNK. Sukladno članku 73. Zakona, građani mogu legalizirati oružje za koje nemaju oružni list, a koje se prema ovom Zakonu može registrirati, ako najkasnije do 31. 12. 2021. godine podnesu zahtjev za izdavanje isprave o oružju.

Podnositelj zahtjeva prilikom predaje oružja nadležnoj organizacijskoj jedinici Uprave policije prema mjestu prebivališta nije dužan dokazati porijeklo oružja, navedeno je na stranicama MUP-a HNK-a.  Direkcija za evropske integracije nam je potvrdila kako su tokom analize zakonâ o oružju utvrdili da je u našem kantonu jedino ovaj zakon usklađen s EU regulativom. 

Ranije je resorni ministar Slađan Bevanda za medije izjavio kako je zakon u ovom kantonu prije dopuštao izdavanje dozvola za oružje osobama koje napune 18 godina, dok je promjenom i usklađivanjem minimalna dobna granica 21 godina.

”Novi zakon koji je usvojen u HNK-u je u BiH među najusklađenijima s preporukama Evropske komisije i kada je riječ o dobnoj granici za dobivanje dozvole za oružje, ali i brojnim drugim odredbama”, naglasio je ranije ministar Bevanda.  

Nema podataka o nelegalnom oružju

Mediji su ranije navodili kako se u  BiH svake godine oduzme više hiljada komada nelegalnog, neregistriranog oružja.

No da ne postoje tačni podaci koliko takvog oružja ima.

U posljednjem ”Izvještaju o radu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja za 2022. godinu” piše da u BiH postoji 348.692 komada registriranog oružja, a od toga u Federaciji BiH 218.442, Republici Srpskoj 126.431 i Brčkom 3.819.

Uvidom u podatke iz ranijeg perioda može se primijetiti da se broj u FBiH povećava dok u RS stagnira (npr. 2019. godine u FBiH je bilo oko 180.000 komada lakog i malog oružja, a u RS oko 127.000).

Građani moraju biti sigurni

Prema podacima švicarske agencije “Small Arms Syrvey” Bosna i Hercegovina nalazi se na 11. mjestu u svijetu po broju komada oružja, na stotinu stanovnika (31,2). Srbija i Crna Gora su na 3. i 4. mjestu, a na prvom su Sjedinjene američke države.

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH nedavno je za medije rekao kako su kantonalna ministarstva dobila instrukcije da poduzmu sve potrebne mjere jer građani Federacije BiH moraju biti sigurni.

”Dogovorili smo određene aktivnosti, gospodin Korman je poduzeo sve iz nadležnosti Federalne uprave policije, također smo se obratili svim kantonalnim ministarstvima putem depeša, gdje su dobili instrukcije da poduzmu sve potrebne mjere jer građani Federacije BiH moraju biti sigurni”, kazao je Isak.

Tom prilikom oglasio se i MUP HNK-a koji je u svom saopštenjuza javnost naveo kako će prisutnost policije biti vidljiva u krugu škola u kantonu.

”Prateći sigurnosno stanje u regiji, koje se odražava na ukupnu sigurnosnu situaciju, a posebno nakon nedavnog događaja višestrukog ubistva u školi Beogradu i reakcija nakon toga policijski službenici Uprave policije MUP-a HNK-a pojačat će oko škola operativne mjere i radnje, kako bi se spriječili eventualni neželjeni događaji.

Prisutnost policije bit će vidljiva u blizini škola, a po potrebi ući u školu i stupiti u kontakt sa školskim osobljem i odgovornim osobama u školi.

Sve prikupljene operativne informacije s terena operativni centri proslijedit će policijskim službenicima koji su na terenu, a sve u cilju sprječavanja mogućih izgreda”, poručili su iz MUP-a HNK.

Pronalazak nelegalnog oružja

Jesmo li sigurni uz nelegalno naoružanje koje posjedujemo? 

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da je značajna količina nelegalnog oružja oduzeta samo u prošloj godini. Istovremeno, jačaju se kapaciteti za pronalazak nelegalnog naoružanja. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazalo je za BHRT, kako kapaciteti za pronalaženje nelegalnog oružja u zemlji su ojačani nabavkom 30 endoskopa za 14 policijskih agencija, dva mobilna detektora za droge i eksplozive donirana entitetskim policijskim agencijama, te donacijom za Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. Svi su svjesni da je previše nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini ostalo iza rata, ali akcije policijskih agencija svakodnevno ukazuju na to da je trend posjedovanja i krijumčarenja i dalje u porastu. Zakonske regulative postoje, i Zakon je jasan – zabranjeno je držanje nelegalnog oružja.

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/flash/oruzje-hnz-mostar-konjic/419150?fbclid=IwAR03mJj1tGI4pHtn_aGVdA8w65xdfkmGGNwFQpRvlT_SLDn3xxBxTTY7Ak4

Slični članci

Back to top button