Crna hronikaDruštvoVijesti

Najavljeno prisustvo policije u školama i u BiH nakon masakra u Beogradu

Povodom današnjeg tragičnog događaja u beogradskoj osnovnoj školi, kada je učenik iste škole hicima iz vatrenog oružja usmrtio osam učenika, pojačano će biti prisustvo policijskih službenika u blizini osnovnih i srednjih škola Federacije BiH i Republike Srpske u cilju preventivnog djelovanja, bez razloga za uznemirenost.

Ministarstva unutrašnjih poslova u svim kantonima Federacije BiH odlučila su da privremeno povećaju broj policajaca u osnovnim i srednjim školama nakon masakra u Beogradu.

Oglasili su se i iz MUP-a RS.

“Policijski službenici MUP-a RS u kontinuitetu već godinama preduzimaju čitav niz aktivnosti kroz razne projekte, kao što su “Školski policajac”, “Zaštita djece od opasnosti na internetu”, “Sprečavanje vršnjačkog nasilja” i druge, a narednom periodu će one biti još dodatno pojačane”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Dodali su da su u kontaktu sa svim nadležnim institucijama u Republici Srpskoj koje se bave pitanjima djece, obrazovanjem i odrastanjem, kako bi se događaji poput ovog u Beogradu izbjegli u budućnosti, a sve u cilju još ozbiljnijeg multidisciplinarnog pristupa za uspostavu dugoročnih sistemskih rješenja za zaštitu djece, piše Mondo.ba.

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba 

Slični članci

Back to top button