DruštvoKonjicVijestiZanimljivosti

NAGLO ISPUŠTANJE VODE Mrijest šarana i ove godine uništen u Jablaničkom jezeru

Reakcija Organizacije sportskih ribolovaca, spašavanje mlađi šarana i pokretanje tužbe

Mrijest šarana ponovo je uništen zbog ispuštanja Jablaničkog jezera.

Reagovali su iz Organizacije sportskih ribolovaca.

Kako navode iz organizacije riblji fond šarana jer je prvelika količina ikre i mlađi uništena.

Za Radio Konjic, sekretar OSR Konjic Mirsad Trešnjo naveo je konkretne uzroke i žalbe povodom ove, kako je naveo, katastrofe.

Mrijest šarana i ove godine uništen zbog naglog ispuštanja Jablaničkog jezera

“Što se tiče samog mrijesta šarana imamo ogromnih problema zadnjih 15-20 dana na Jablaničkom jezeru, a zbog  ispuštanja akumulacije. Znači Elektroprivreda BiH, odnosno HE Jablanica ponovo je izvršila naglo ispuštanje jezera zbog čega je došlo do velikog uginuća riba. Radi se o hiljadama komada, desilo se prvo 14. aprila, a onda opet prije pet dana. Dakle,  u dva navrata je uništena ikra, mlađ i riba” naveo je Sekretar OSR Mirsad Trešnjo.

Članovi OSR Konjic djelovali su zajedno sa volonterima, koji su pokušavali spasiti preživjelu ribu poručio je Trešnjo..
Mi kao Udruženje smo poduzeli aktivnosti u barama, odnosno u džepovima, gdje je ostalo dosta ribe koja je izašla na mrijest. Ribočuvarska služba je odradila dobar dio posla i transportovala tu ribu do jezera. Bilo je mnogo volontera koji su pomogli da ribu, koja je preživjela, vratimo u jezero.

Iz Organizacije poručuju da su o ovome, kao i ranijih godina kada su se dešavali ovakvi ekološki incidenti obavijestili nadležne institucije, inspekciju, te očekuju konkretne zaključkei  mjere.  Podsjećaju i na Zakon o slatkovodnom ribarstvu:

„U Zakonu stoji, član 46. da su dužni nadoknaditi štetu, ali ta šteta se ne može nadoknaditi samo zbog prirodnog prirasta koji je ogroman. Ogromne količine mlađi su nepovratno uništene. Pokretali smo i ranije tužbe, uskoro ćemo imati ročište. Jednu veću tužbu koji smo imali, čekamo na kantonalnom sudu, pa ćemo vidjeti. Opet ćemo morati tužiti i to je proces koji traje par godina, gdje moramo platiti advokate, vještačenja. Po Zakonu bismo trebali dobiti, ali nikad se ne zna“ pojašnjava sekretar OSR Konjic.

Mrijest šarana i ove godine uništen zbog naglog ispuštanja Jablaničkog jezera

Prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, članu 46. stav 10. navedeno je da je zabranjeno naglo ispuštati vodu iz prirodnih i umjetnih jezera i drugih akumulacija, ako se time uzrokuje opstojnost ribe; a u članu 35. je navedeno kako fizičke i pravne osobe koje provode određene djelatnosti na vodotocima i akumulacijama i dovedu do pomora ribe, a za koju se utvrdi da su je prouzrokovali, moraju korisniku ribolovnog područja nadoknaditi štetu.  

Inspekcijski nadzor nad provedbom odredaba ovoga zakona i propisa donesenih na temelju njega provode federalna poljoprivredna inspekcija i kantonalna poljoprivredna inspekcija.

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button