Crna hronikaDruštvoSvijetVijesti

Dječak koji je počinio stravični zločin u Beogradu bit će smješten na psihijatrijsku kliniku

Dječak koji je osumnjičen za pucnjavu u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu bit će smješten na psihijatrijsku kliniku, njegov otac kao vlasnik oružja je uhapšen, a privedena je i majka.

Saopćio je ovo u obraćanju javnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je danas jedan od najtežih dana u histroriji te zemlje.

On je na početku obraćanja uputio izraze saučešća rodbini ubijene djece i radnika osiguranja u školi.

Između ostalog je naveo da če dječak K. K. (13) biti smješten u posebnom dijelu Klinike za neuropsihijatriju, te da će se sagledati odgvornost svih.

– Njegov otac je kao vlasnik oružja, koje je očigledno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, uhapšen. Privedena je i majka – rekao je Vučić i dodao da je “dužan da govori o stvarnim uzrocima i odgovornosti zbog mnogo priča i neistina koje se šire društvenim mrežama”.

Vučić je rekao da je dječak u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve.

– On je to na čudan način objasnio, što ne možete da objasnite nikome od onih koji su izgubili svoju djecu. Govore neki o vršnjačkom nasilju i tome da je prijetio bombom ranije. Molim vas ljudi ne izmišljajte da je prijetio bombama. On je mislio da baci molotovljeve koktele da bi spriječio ulaz drugih dok on ne završi svoj monstruozni posao. Međutim, uplašio se i zbog toga je odustao od molotovljevog koktela – rekao je on.

Naveo da je učenik koji je pucao “tražio od roditelja i u školi da bude premješten u drugi razred”.

– Bio je najbolji učenik i svi su ga izbjegavali. Tražio je premještaj tamo gdje je imao trojicu drugara i dobro se snašao. Za roditelje nije imao šta da kaže, osim da su od njega tražili samo bolje rezultate. A nešto slabije rezultate je imao samo kad je bio zaljubljen. Ni u novom razredu se nije snašao i odlučio se na monstruozni čin – rekao je on i dodao da je učenik “bio tri puta sa ocem u streljani”.

– Pronađeno je 57 čaura i šest metaka. Četiri okvira po 18 metaka – ispričao je predsjednik Srbije i dodao da je otac napadača počasni član jedne streljane.

– Po shemi koju je dječak nacrtao, vidi se da je igrao neku vrstu igrice u kojima igrač ima više života. Vidite da kod njega nema kajanja, vidite da ne razumije šta je učinio i da je zadovoljan jer je na društvenim mrežama za neke postao heroj – rekao je Vučić.

On je predložio da se uvede moratorij za držanje i nošenje oružja u naredne dvije godine, osim kada je reč o lovačkom oružju. Zatim, da se izvrši kontrola rada svih streljana, te da se izvrši revizija svih izdatih dozvola, te kontrolu načina pod kojima lica drže svoje oružje.

– Moj prijedlog je da spustimo granicu za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina – rekao je Vučić i dodao da je postojala mogućnost da je K. K. znao da ne može biti kirivično i pravno odgovoran.

U Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na beogradskom Vračaru u 8.40 sati učenik sedmog razreda K. K. (13) pucao je na osiguranje i učenike i tom prilikom ubio osam učenika i člana osiguranja, dok je šestero djece i jedna nastavnica povređena.

Napadač je pucao, iz očevog pištolja, i policija ga je uhapsila u dvorištu škole.

Nova.rs

Slični članci

Back to top button