DruštvoKonjicKulturaVijesti

Održan Prvomajski uranak na Vrtaljici

Tradicionalno su Konjičani Međunarodni praznik rada obilježavali prvomajskim urankom na Vrtaljici, gdje je u organizaciji sindikata bio obezbjeđen grah za sve posjetioce, ali to danas više nije praksa.

Ovogodišnje prvomajsko okupljanje Konjičana na Vrtaljici nije bilo masovno, ali su građani ostali vjerni tradiciji i samoinicijativno su se organizovli kako bi obilježili Međunarodni praznik rada.

Prvomajski uranak na Vrtaljici

Velid Gagula petnaest godina redovno dolazi na Vrtaljicu gdje snimi i video zapis. Ove je godine u šest sati bio na popularnom konjičkom izletištu.

„Svih ovih godina sam snimao video zapise i moj dolazak na Vrtaljicu predstavlja mi neko ispunjenje, nedostajao bi mi da nije tako. Ne znam kako se kod nas doživljava Međunarodni praznik rada, možda na neki drugi način, da je to praznik iz nekih prošlih vremen“ – rekao je Gagula, kojeg smo snimili u povratku sa Vrtaljice. 

Sugrađanin Suvad Maksumić, koji stanuje u blizini Vrtaljice, rekao nam je da je na Vrtaljici na domaćem terenu i da je svaki dan posjećuje, pa nije želio propustiti ni današnji dan.

„Značaj koji se ovom uranku treba dati polako blijedi i gubi se i u dogledno vrijeme neće se više ni obilježavati, jer ne postoji kritična masa ni volja za takvo nešto“ – izjavio je Maksumić.

Prvomajski uranak na Vrtaljici
Velid Gagula i Suvad Maksmumić

Hasan Halebić je jutros bio na Vrtaljici u 5,15 sati, kako bi dočekao posjetioce.

„Svake godine je sve manje građana. Prvi maj je svjetski praznik, sindikalni, a nema predstavnika sindikata. Nekada se dijelio grah, sendviči i čaj, a ove godine ništa nema. Ja dolazim svake godine i održavam tradiciju, a ima nas tridesetak, koji smo svake godine ovdje i družimo se. Starijih više nema, mlađe generacije slabije dolaze, a trebalo bi ih učiti toj tradiciji da dolaze na Vrtajicu prvog maja. Sve je lijepo uređeno, staza, klupe postavljene, kante za smeće, kao da sam u Sloveniji“ – rekao nam je Halebić, čestitavši praznik rada.  

Prvomajski uranak na Vrtaljici
Prvomajski uranak na Vrtaljici

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button