BiHDruštvoZanimljivosti

Kako političari provode 1. maj: Od slaganja drva, preko čitanja izvještaja do roštilja i Jadrana

Širom svijeta se obilježava Prvi maj, Međunarodni praznik rada. Građani ga provode na različite načine, od protestnih šetnji kojima nastoje ukazati na loš položaj radnika do odmora na obližnjim planinama te druženja s porodicom i prijateljima uz rošitlj.

Ekipa portala Klix.ba kontaktirala je političare u BiH i pitala ih kako oni provode ovaj praznik. Dok su se jedni odlučili za odmor uz knjigu, drugi su slobodno vrijeme iskoristili za boravak na moru te druženje s porodicom. Neki neradne dane provode – radno, a neki su i nedostupni na mobitel.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić 1. maj provodi s porodicom, a slobodno vrijeme će, kako nam je kazao, iskoristiti za igru s djecom.

“Praznici su rijetka prilika kada mogu cijeli dan da provedem sa porodicom. Današnji ću provesti igrajući se sa djecom. Oni su željni igre sa ocem, a ja se najbolje odmorim kada me oni umore”, kaže Nešić za Klix.ba.

U porodičnoj atmosferi Prvi maj provodi i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Za kratkotrajni predah od mnogobrojnih obaveza koje imamo, naša porodica iskoristila je prvomajske praznike za odmor na crnogorskom primorju. Tome se posebno obradovao naš mali sin”, govori nam Karić.

Dodaje da su zbog svakodnevnih poslovnih obaveza rijetki trenuci u kojima mogu uživati u cjelodnevnom odmoru.

Njen mostarski kolega Mario Kordić danas će se družiti s predstavnicima sindikata i građanima.

Aktuelni federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara današnji dan provodi u Neumu.

“Trenutno sam u Neumu”, rekao nam je Čampara. Iskoristio je priliku da građanima čestita Prvi maj te je izrazio nadanje da će uspjeti da se izbore za bolje uslove rada.

Zastupnik SDA u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Haris Zahiragić rekao nam je da će današnji dan provesti s porodicom. Kako saznajemo, i njegov stranački predsjednik je ostao u Sarajevu.

“S obzirom na položaj radnika mislim da mnogi koji praznik provode uz roštiljanje nisu shvatili njegovu suštinu”, dodao je Zahiragić.

Državna parlamentarka Sanja Vulić (SNSD) 1. maj provodi sama.

“Danas sam kući, totalno sam izolovana, sama. Iskoristila ovaj Prvi maj da pročitam nešto i pogledam neki dobar film”, rekla nam je.

Dodala je da se na današnji dan svi trebamo prisjetiti da je potrebno poštovati osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na rad.

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković nam je kazao da je u Srebrenici, kući, te da neće nigdje ići.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić nam je rekao da se nalazi na selu kod roditelja u Bulozima.

“Nisam siguran da ćemo roštiljati, imam neka drva slagati i auto oprati”, rekao je Ćosić.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a te novoimenovani ministar za razvoj, preduzetništvo i obrt, dan provodi radno u Banjoj Luci.

“Ne roštiljam. Čitam zakonske i podzakonske akte, radim analizu budžeta, čitam revizorske izvještaje”, rekao nam je Mijatović.

Predsjednik PDP-a i državni parlamentarac Branislav Borenović se nalazi sa prijateljima na Poniru nadomak Banje Luke.

“Klasika, druženje, roštilj i malo opuštanja”, kaže Borenović.

Poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović danas je odlučio ostati u Trebinju i odmoriti se.

Lider HDZ-a Dragan Čović i predsjedavajuća vijeća ministara BiH Borjana Krišto današnji dan će provesti radno u Mostaru gdje će ugostiti premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Plenković, podsjetimo, u Mostar dolazi povodom 24. Međunarodnog sajma privrede.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rekao nam je da odmara s porodicom nakon napornog početka godine.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je odlučio ostati kući, a lider HDZ 1990 Ilija Cvitanović nam je kazao da 1. maj provodi na tradicionalnoj misi u rodnoj župi Rumboci, na izletišu Zahum gdje se organizuju tradicionalne igre, druženje i misa.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button