BiHDruštvoVijesti

U susret prvomajskim praznicima: Janjetina je postala luksuz, rijetko će se kod koga ražanj okretati

Bosanci i Hercegovci sa dubljim džepom već uveliko pakuju kofere i pripremaju se za prvomajski odmor i putovanja širom regiona, Evrope i svijeta.

Većina naših građana prvomajske praznike dočekat će u krugu porodica. U svojim dvorištima planiraju roštilj ili okrenuti janje ili, ako to vremenske prilike budu dozvoljavale, uživati na nekoj od planina, izletišta, pokraj jezera i rijeka.

Ono što Bosance i Hercegovce posebno zabrinjava je cijena mesa, tako da će samo mali broj moći sebi i svojim najdražim priuštiti bogat roštilj ili okrenuti janje.

– Janjetina i teletina su postale luksuz. Ove godine prodat ćemo neuporedivo manje janjadi nego prošle godine za prvomajske praznike. Kod nas kilogram janjetine sada košta 20 KM. To je neminovnost jer je drastično porasla nabavna cijena – rekli su za Faktor u mesari Maksumić u sarajevskom naselju Koševo.

Mnogi u Kantonu Sarajevo meso kupuju u mesari Gora u Semizovcu, a vlasnik Alija Hasanović ističe da prvomajski praznici nisu ni upola kao ranije.

– Ma narodu ne pada napamet janjetina. Dolaze po kilogram ćevapa i pljeskavica. Mnogi zovu i pitaju, ali kada čuju da je kilogram janjetine 19 KM, tu se u većini slučajeva završava priča. U isto vrijeme prošle godine kilogram janjetine je u našoj mesari bio 13 KM – kaže za Faktor Hasanović.

Mnoge Sarajlije prvomajske praznike provest će skromno bez bogate trpeze.

– Čekamo vremensku prognozu. Ako bude lijepo vrijeme, spakovat ću sendvič i piće i sa porodicom na neko izletište. Samo će sretnici moći okrenuti janje – kaže jedan od stanovnika glavnog grada BiH.

Faktor

Slični članci

Back to top button