BiHDruštvoPolitikaVijesti

Završeni protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu: Najavljena nova okupljanja

Protest je organiziran na poziv neformalne grupe građana Restart BiH, a povodom odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta i imenovanja entitetske Vlade FBiH

Nekoliko stotina građana protestiralo je danas ispred zgrade entitetskog Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kako bi iskazali nezadovoljstvo nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt jučer nametnuo odluke kojim se, kako je naveo, deblokira imenovanje Vlade FBiH, javlja Anadolija.

Na poziv neformalne grupe građana Restart BiH, demonstranti su se okupili danas u 12 sati ispred Sebilja na Baščaršiji u Sarajevu i mirnom protestnom šetnjom stigli pred zgradu entitetskog Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje im se pridružilo još nekoliko hiljada građana nezadovoljnih odlukom visokog predstavnika Schmidta i izglasavanjem nove Vlade FBiH.

Protest je održavan dok se u zgradi održavala sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj je izglasano imenovanje Vlade FBiH u sastavu koji su potpisali predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, a bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Upravo Lendo se obratio građanima i naglasio da Bosna i Hercegovina pripada njenim građanima i da se Bošnjaci na ovaj način ne mogu isključivati iz političke igre.

“Hvala vam što ste došli danas ovdje na protest i da nam date podršku“, poručio je Lendo i dodao da se sada brani demokracija i država BiH.

Zastupnici Demokratske fronte (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA) napustili su zgradu Parlamenta FBiH i pridružili se okupljenim građanima u trenucima kada je nova većina izglasala imenovanje nove Vlade.

Organizatori protesta potom su pozvali okupljene da se mirno raziđu. Također su kazali da će uskoro biti organizirani još masovniji protesti, pa i postavljeni šatori kako bi se nastavio otpor, kako su kazali, nelegalno, imenovanoj novoj vladi.

Tokom protesta nije bilo incidenata i građani su se mirno razilazili, ali potom je došlo do gužve i nekolicina demonstranata je pokušala nasrnuti na pojedine zastupnike koji su podržali izglasavanje nove vlade, ali policija je spriječila eskalaciju situacije.

link: https://www.aa.com.tr/ba/balkan/zavr%C5%A1eni-protesti-ispred-zgrade-parlamenta-fbih-u-sarajevu-najavljena-nova-okupljanja/2884097

Slični članci

Back to top button