DruštvoHercegovinaKonjic

HNK diže 13 miliona za obnovu i opremanje bolnica u Konjicu i Mostaru

Na sjednici Skupštine HNK zakazane za 27. april ponovno će se naći odluka o kreditnom zaduženju kantona u korist bolnica u Mostaru. Radi se o izmjeni prethodne odluke donesene na Skupštini.

U prethodnoj odluci iznos kredita je bio veći za dva miliona (15 miliona), a otplatni rok do 2034., a povlačenje je bilo planirano u dvije tranše, od 8, pa 7 milijuna, a nije bilo precizirano ni koliko će koja bolnička ustanova dobiti. Također, u novoj odluci rok otplate je duži za godinu dana (prvoj je bio do 2034., dok je u novoj do 2035.). 

U odluci o kreditnom zaduženju koja će se naći pred skupštinskim zastupnicima u četvrtak sada se navodi da će se Hercegovačko neretvanskog kantona zadužiti kreditom kod Razvojne banke Federacije BiH za financiranje projekata izgradnje, obnove i opremanja bolnica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u ukupnom oznosu od 13 miliona maraka.Kanton se zadužuje na 12 godina (144 mjeseca), a plaćat će kamatu u iznosu od 2.5 posto.

Za opremanje Klinike za dječje bolesti – Pedijatrija SKB Mostar planirano je više od pola iznosa, 7 miliona maraka, za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić 4.5 miliona, a za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1.5 miliona maraka.  

Hercegovina.info

Slični članci

Back to top button