BiHPolitika

SASTANAK SDA, DF, SBIH I NES: KONAČNO SMO KRENULI DOBRIM PUTEM! NE PRISTAJEMO NA JEDNOKRATNA RJEŠENJA

Jedan od sastanaka političkih stranaka koje su inicirali Stranka za BiH (SBiH) i Narodni evropski savez (NES), održan je danas u Sarajevu sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Demokratskom frontom (DF).

Krajnji cilj je prevazilaženje krize i formiranje postizbornog saziva Federalne vlade.

Nakon sastanka prvi se medijima obratio Irfan Durić (NES) kazavši da je održan konstruktivan sastanak.

  • U načelu smo došli do sličnih zaključaka. Ono što je na Parlamentu upućeno kao zaključak da se preko Ustavno pravne komisije traži rješenje. Naišli smo na podršku. Svaka stranka će biti u mogućnosti uputiti amandmane i najbitnije da stvaramo ambijent  ako se mijenja Ustav da zna kako ide. Suštinski se samo razgovara globalno, dolazimo do sličnih rješenja, sad Komisija to treba u zajedničko rješenje staviti – kazao je Durić.

Kako javlja naša novinarka Melina Rašidović, on je kazao i da proces formiranja vlasti traje od izbora te da su prošli zakonske procedure koje je trebalo da se završe.

  • Trenutno živimo taj scenarij.  Ovo je momenat kad se može doći do rješavanja pitanja da ne bude blokada izbora. Ovo je momenat kada se može doći do rješavanja pitanja da ne bude blokada nakon izbora. Ovo je momenat da to uradimo. Ustav je doživio 130 amandmana kad bi samo ovo bio bi 131 – kaže.

SUTRA SASTANAK SA HDZ-OM

Admir Čavalić (SBiH) je kazao kako ovo nije samo priča za javnost da bi se pravilo nešto od čega neće biti ništa.

Ustavi se u razvijenim zemljama mijenjaju na ovaj način, cilj nam je da izvedemo proces do kraja. Što se tiče naših amndmana mogu navesti da postoji mehanizam kako da otkloni cijelu blokadu. Proces izmjene Ustava ide na Ustavnu komisiju i svi će raditi sa svojim članovima. Sutra imamo sastanak sa HDZ-om u Mostaru. Na bazi svih prijedloga Ustavna komisija formira predmet, kao jedinstven ga vrati u domove na izglasavanje – pojasnio je.

Ističe da su predstavnici OHR-a zainteresirani za ročnost što detektira činjenicu da li će i kako OHR reagirati do kraja mjeseca.

  • Mi ne pristajemo na jednokratna rješenja. Izlazimo iz Osmorke ako Schmidt donese jednokratno rješenje. Jednokratno rješenje je pogubno.  

PRIJEDLOG DF-A

Medijima se obratio i Mahir Mešalić (DF) koji je kazao da su ponudili rješenja danas i neki dan na Ustavnoj komisiji da se formira vlast bez intervencija OHR-a ukoliko se uzme u obzir prijedlog DF-a.

-Neka parlamentarna većina odlučuje od Vladi Federacije BiH, ako se napravi parlamentarna većina koja znači 50+1 formirat će vladu. Ništa ne smije biti na tonu kratkoročnih rješenja – poručio je Mešalić.

KONAČNO SMO KRENULI DOBRIM PUTEM

Konačno smo krenuli dobrim putem da se opoštuje Zaključak Predstavničkog doma Federacije BiH – prva je rečenica nakon sastanka Mirsada Zaimovića (SDA).

– Neke od stranaka smatrale su to folklorom i čekale su odluku OHR-a. Ohrabruje što Stranka za BiH i NES ne prihvataju jednokratno rješenje – kazao je Zaimović.

Naglasio je kako je nebitno ko će biti pozicija i opozicija već da se pronađe rješenje za aktuelnu situaciju.

-Ponudili smo nešto slično DF-u, s tim da smo mi ukoliko rukovodstvo FBiH ne postigne dogovor kako je planirano Ustavom u 30 dana onda svako od rukovodstva ponudi listu pa je bira Parlament. Tada bismo i u slučaju koji nudi DF i SDA mi bili opozicija, nemamo problem s time ali bismo zaštitili državu od betoniranja u vlast bilo koga – kaže Zaimović.

Podsjećamo, SBiH i NES su tim povodom pozvale ranije na odvojene sastanke stranke okupljene oko ‘Osmorke’, s kojima je sastanak održan jučer, a sve povodom zaključka usvojenog u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji se tiče angažmana Ustavne komisije u prevazilaženju sadašnje pat-pozicije kad politički akteri nisu dogovorili ko će i u kojem partnerstvu činiti budući sastav Federalne vlade. 

Hayat

Slični članci

Back to top button