KonjicKultura

Gornja Bijela, Konjic: Nekropola stećaka

Malo je poznato da je Gornja Bijela kod Konjica bila centar duhovnosti i učenosti u srednjem vijeku. Imala je svoju crkvu bosansku, univerzitet i veliki broj stećaka, starih gradova Bijela i Vrabač, ilirskih gradina, ali nažalost od svega toga ostale su ruševine i krhotine zbog naše nebrige i nemarnosti kroz vijekove i neosviješćenosti generacijama.

Nekropola Gornja Bijela se, prema evidenciji Andjelića, sastojala od 117 stećaka od kojih 87 ploča i 30 sanduka. Ukrašena su samo 3 stećka sa motivima polumjeseca, rozete i križa. Nažalost sada u okviru pravoslavnog groblja može se vidjeti samo oko 20 stećaka dok je u okolini zarastao u šiblje i granje odredjen broj stećaka na 3 do 4 lokacije koje su ispresijecali lokalni putevi i staze.

U toj drači našli smo i crkvu bosansku koju je arheološki istraživao Vego ali koja, nažalost, nije konzervirana ni obilježena pa nam je trebalo sat vremena da je pronađemo.

Posebno me je šokirala činjenica da se pored pravoslavnog groblja nalazi muslimansko mezarje iz 15/16 vijeka s ostacima starih nišana, ali je ta parcela uknjižena na SPC kao njihovo vlasništvo što je nevjerovatni bezobrazluk što je urađeno za vrijeme rata 92-95 godine.

Predpostavljam da administracija Konjica ništa nije preduzela da se ova greška ispravi pa im dajemo podatke da to ispravi. ( SPC PARCELA BR. K.Č.1737 I K.Č.1738 K. O. BIJELA.)

Fondacija čuvari baštine Bassania

Nekropola crkvina

Foto: E. Medanhodžić

Fondacija čuvari baštine Bassania

Slični članci

Back to top button