BiHDruštvoMagazinPROMOSvijet

Vikend u Beogradu – kratki vodič za dva dana u prijestonici Srbije

IZVOR FOTOGRAFIJA:

  1. https://www.pexels.com/photo/body-of-water-during-sunset-3958744/
  2. https://unsplash.com/photos/xHnomVS0SiU

Vikend putovanja predstavljaju idealan način za opuštanje i bijeg od svakodnevice. Međutim, nijeretko se dešava da putnici tokom dva dana zbog neadekvatne organizacije vremena ne obiđu važne turističke lokalitete, te se sa putovanja vrate uskraćeni za jedno važno iskustvo.

Beograd je popularna turistička destinacija u regionu, a kao glavni grad Srbije nudi mnoštvo sadržaja, te je od ključnog značaja dobro isplanirati putovanje, obići važne dijelove ovog grada i iskusiti čari Beograda. U narednim redovima nudimo vam kratak vodič kroz Beograd, sa jednostavnim smjernicama i važnim lokalitetima u prestonici Srbije.

#1 Noćni život – Beograd kao sinonim za dobru zabavu

Slobodno možemo reći da je širom Evrope, pa i svijeta, prijestonica Srbije poznata kao destinacija dobre zabave i noćnog provoda. U Beogradu su smješteni klubovi, restorani, kafići, kafane i splavovi koji nude zabavu za ljubitelje svih muzičkih žanrova i odgovaraju na sve zahtjeve mnogobrojnih posjetilaca.

Tokom ljetnjih dana posebno se ističu splavovi, a poslednjih godina splav Tag predstavlja čest izbor mladih ljudi, ljubitelja vrhunskog noćnog provoda. U opuštajućoj noćnoj atmosferi, izuzev hitova popularne muzike, možete uživati u panoramskom pogledu na prijestonicu uz čašu nekih od najukusnijih pića.

Za ljubitelje tradicionalne kafanske muzike i starih muzičkih hitova, idealna destinacija za izlazak je neki od restorana u Skadarliji. Ova boemska četvrt locirana je u centralnom gradskom jezgru. Kaldrmisana ulica, prepuna šarmantnih restorana i kafića, priča posebnu priču o prošlim vremenima.

Tokom proteklih vijekova ovde su živjeli i stvarali neki od najvećih slikara i književnika srpske istorije, te predstavlja veoma zanimljivu atrakciju, kako za šetnju, tako i za večernji izlazak i provod uz ukusnu hranu i piće.

Za odabir mjesta za izlazak u Beogradu, neće vam biti potrebno mnogo vremena. Čitav centar, ali i veliki dio beogradskih naselja mogu se pohvaliti nizom malih, ušuškanih lokala, gdje ćete se uz čašu pića po želji prepustiti prijatnim zvucima akustične gitare.

#1 Šetnja kroz Beograd – kulturna prijestonica Srbije

Beograd se može istaći kao obrazovni, kulturni i privredni centar Srbije. U srpskoj prijestonici godišnje se održava oko 11.000 pozorišnih predstava, koncerata i najraznovrsnijih umjetničkih programa.

Takođe, ovde su smještene najviše nacionalne institucije poput Srpske akademije nauka i umjetnosti, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke Srbije, koji se izuzev velikog nacionalnog značaja ističu i kao veličanstvena djela arhitekture.

Naš predlog je da svoju šetnju kroz Beograd započnete od parka “Tašmajdan” na čijim se obodima nalazi crkva Svetog Marka, značajan i izuzetno lijep religiozni objekat. Putem ka Terazijama, prolazite pored impozantne Narodne skupštine koja će sve ljubitelje monumentalnih građevina ostaviti bez daha.

Ubrzo stižete do Terazija, gdje će se ispred vas ukazati veličansveni hotel Moskva, jedna od turistima omiljenih lokacija za fotografisanje.

Dalje, šetnjom kroz Knez Mihailovu, glavnu pješačku ulicu, dolazite i do Kalemegdana – najvećeg beogradskog parka. Na Kalemegdanu je lociran Vojni muzej, ustanova čija stalna postavka pokriva period od naseljavanja Slovena na Balkan, pa sve do devetesetih godina 20. vijeka.

Kada govorimo o kulturnim ustanovama, u samom centru grada, na Trgu republike naići ćete na Narodni muzej, u kome su locirana neka od najznačajnijih umetničkih djela sa ovih prostora.  

Ukoliko ste ljubitelji umjetnosti, preporuka je da posjetite i Muzej savremene umjetnosti, koji je smješten nedaleko od ušća Dunava i Save, na Novom Beogradu.

#3 Lokacije koje ne smijete propustiti prilikom posjete Beogradu

Već smo pomenuli Kalemegdan, park koji se nalazi na u centru grada, te ne smijemo zaboraviti da pomenemo neke od interesantnih informacija u vezi sa ovim beogradskim parkom.

Naime, izuzev prekrasnog zelenila, na Kalemegdanu dominira Beogradska tvrđava, čiji su prvi fragmenti (u vidu palisada sa zemljanim bedemima) izgrađeni čak u 1. vijeku nove ere. Šetnjom predelom ograđenim veličanstvenim zidinama, doći ćete do lokacije sa koje se pruža impozantan pogled.

Sasvim je sigurno da će vas panorama koja se ukazuje pred vama očarati.

Izuzev nezaobilazne šetnje kroz centar grada i posjete nekih od kulturnih ustanova lociranih u užem gradskom jezgru, naša preporuka je da istražite i druge dijelove Beograda.

Zemun je beogradska opština koja je do 20. vijeka bila zaseban gradić. Iz navedene informacije možemo zaključiti da ovaj nekadašnji grad ima zanimljivu istoriju, što se i šetnjom kroz sam centar Zemuna može uočiti.

Šarmantne zemunske ulice očaraće vas svojim autentičnim izgledom, te preporučujemo da spremite fotoaparate i napravite kreativne fotografije. Jedan od simbola Zemuna je Gardoš kula, smještena u naselju Gardoš, a potiče iz 19. vijeka. Kula je visoka čak 36 metara, te će vas pogled sa vrha ostaviti bez daha.

Ako ste se u Beograd zaputili tokom toplih proljećnih ili ljetnjih mjeseci, savjet je da posjetite Adu Ciganliju, rečno ostrvo na Savi, čiji se prekrasno uređeni dio naziva Savko jezero.

Veliki broj Beograđana, ali i turista iz Evrope i svijeta, odlučuju da tople dane provedu kupajući se na Savskom jezeru ili prepuštajući se uživanju u mnogobrojnim kafićima duž jezera.

Kao što smo na početku već nagovijestili, važno je dobro se organizovati, a mi se nadamo da smo vam dali dobre smjernice, te vas potkrijepili neophodnim informacijama koje će vam biti od koristi prilikom posjete Beogradu.

Slični članci

Back to top button