BiHDruštvoPolitikaVijesti

Šta se krije iza priče o zahvalnici 7. muslimanskoj: Špago smatra da je pozadina udar na OSBiH

Šerif Špago (SDA) i Safet Softić (SDA) bili su protiv, Kemal Ademović (NiP) suzdržan, a Jasmin Imamović (SDP), Sredoje Nović (SNSD), Marina Pendeš (HDZ), Radovan Kovačević (SNSD), Darko Babalj (SDS), Zdenko Ćosić (HDZ) i Slavko Matić (HDZ) za zaključak kojim se od Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine traži informacija o dodjeli zahvalnice Udruženju 7. muslimanska brigada.

Jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na kojoj je ovaj zaključak usvojen nije prisustvovao Milan Dunović (DF).

Sredoje Nović napustio je sjednicu 5. aprila koja je tada i prekinuta, a nakon što nije prihvaćen njegov zaključak da se u dnevni red uvrsti zahvalnica Udruženju 7. muslimanska, odnosno da se od Ministarstva odbrane BiH traži da se preispita da li je i ako jeste, na osnovu čega, dodijeljena zahvalnica. Razloga za prekid nije bilo jer je tada Dunović kao predstavnik srpskog naroda prisustvovao, ali je Pendeš insistirala da nema uvjeta za nastavak rada jer prema njenoj ocjeni ispalo je da DF-ov zastupnik nije legitimni Srbin.

Umjesto usvajanja zapisnika sa prve sjednice ove komisije, na jučerašnjem nastavku Imamović, Pendeš i Kovačević su predložili kao svoj, a ne Novićev zaključak o ovoj zahvalnici.

– Nije ga bilo u predloženom dnevnom redu, ali su imali dovoljan broj glasova da ga izglasaju. To je običan papir, ta zahvalnica, i vjerujem da su iz OSBiH, brigade, bataljoni dodjeljivali ih raznim udruženjima, simbolično u znak zahvalnosti za neku pomoć koju su im pružili kao civilno društvo, lokalna zajednica. Ono što je cilj, jeste da se sve što se dešava u OSBiH problematizira, stvara se narativ da je jedan narod ugrožen, reagira se na najmanju sitnicu – kaže Špago za Faktor.

Stava je da ova komisija ima itekako važnijih pitanja kojima se treba baviti, nego što je zahvalnica.

– Ako igdje postoje procedure za svaku aktivnost, onda su to procedure u OSBiH. Komisija treba da se bavi pitanjem NATO integracija, OSBiH, pomoć, popuna ljudstva, ta pitanja treba da rješavamo – pojašnjava Špago.

Zajednička komisija jučer je sa sedam glasova za usvojila zaključak kojim od Zajedničkog štaba OSBiH i MOBiH traži da joj u roku od 15 dana dostavi informaciju o sljedećem:

– Da li je tačno da je Zajednički štab Oružanih snaga BiH ili neko drugi unutar OSBiH dodijelio priznanje OSBiH Udruženju 7. muslimanske viteške brigade iz Zenice? Ako je tačno da je to učinjeno, traži se informacija: Ko je upoznat s tim i na osnovu kojeg zakonskog osnova proizilazi ovlaštenje da se uopće dodjeljuju takva priznanja, ko je i kada pokrenuo inicijativu i zahtjev da se priznanje dodjeli, kome je ona upućena i ko je odlučivao o tom prijedlogu? Isto tako, traži se informacija o tome da li je tim činom narušena neutralnost Oružanih snaga BiH?

Prošlo je više od četiri mjeseca kada je Udruženju 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade Zenica, komandant 5. pješadijske brigade Prvog pješadijskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine major Enis Herić u ime OSBiH dodijelio zahvalnicu za svesrdnu i nesebičnu podršku koju je pružilo Oružanim snagama BiH.

Bilo je to 24. novembra 2022. godine. Šutnja je vladala sve do sada. Kompletna politička vrhuška iz RS-a krenula je ofanzivno, a preko Novića su gurnuli ovu priču u parlamentarnu komisiju.

Faktor

Slični članci

Back to top button