DruštvoKonjicVijesti

KONJIC Igralište u Prkanju nesigurno za djecu

Osim neispravnog mobilijara, polomljenih klackalica i ljuljački na igralištu u Prkanju, evidentiran je problem nezaštićenosti privatne imovine.

Igralište u Prkanju nesigurno za djecu

Sugrađanka Suana Muharemović već godinama pokušava riješiti problem u vezi dječijeg igrališta u Prkanju i o tome kaže:

“ Mi graničimo sa parkom za djecu predškolskog uzrasta. Park je nakon otvaranja ubrzo zatvoren od strane nadležne inspektorice zbog niza nepravilnosti. Glavni problem je što su park preuzela veća djeca, koja svakodnevno igraju lopte te oštećuju našu privatnu imovinu, ugrožavaju već narušenu sigurnost male djece u neispravnom parku. Imali smo višebrojne štete na fasadi, razbijene prozore… Obraćala sam se raznim nadležnim službama, međutim, niko nije imao konkretan odgovor. Naime, ono što bismo mi voljeli da postignemo jeste da se park uradi kako treba, da se postavi mobilijar za koji znam da postoji u prostorijama standarda, da nam neko da konkretan odgovor kada će biti ispoštovani svi sigurnosni propisi, kada će se djeca u Prkanju moći slobodno igrati, kada ćemo mi stanari imati svoj mir i svoju sigurnost te moći zaštiti svoju privatnu imovinu”

Igralište u Prkanju nesigurno za djecu
Nekoliko puta su djeca tokom igre loptom razbila prozore na obližnjim stambenim objektima

Iz gradske uprave o tome je govorio pomoćnik gradonačelnika Esad Omerović, koji poručuje:

Igralište u Prkanju nesigurno za djecu
Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu

“Kada smo usvajali regulacioni plan, park je lociran po zahtjevu stanovnika Starog grada. Izgrađen je po njihovom zahtjevu i opština je trošila sredstva na to. Međutim i tada se osjetila jedna intencija, jedna želja ljudi, stanara, koji su perfidno tražili igralište za djecu, dok su drugi  tražili parking. “

Pomoćnik gradonačelnika potvrdio je da su pomenuti prolemi koje je navela gospođa Suana Muharemović,  prijavljeni u nadležnu službu grada i povodom toga rekao:

“ Dobio sam mailove od naše sugrađanke, koja ima stvarno ogromne probleme. Mi smo nekada tu intervenirali, donesena su neka rješenja, međutim zbog tog nekog, da kažem nesavjesnog, i baš ove priče gdje dođu stariji, koji prave probleme, dolazi do šteta. Čak i ograda koju su napravili, očito je da neko ko ima silu i snagu tu dolazi i to razvaljuje. Nama je dosadilo popravljati ono što je razvaljeno i što ljudi razvaljuju. Mi ćemo pokušati video nadzorom da spriječimo takve stvari. Jednostavno, postoji odgovornost za imovinu, jer to je naša imovina, svih nas ovdje.“

Podsjetićemo da je rješenjem inspekcije ovo igralište jos 2016. godine proglašeno nesigurnim za djecu i naloženo njegovo zatvaranje.

Naime, rješenjem koje je 16.06.2016. godine izdala urbanističko-građjevinska inspektorica Vesna Đikić, zabranjena je upotreba pomenutog dječijeg igrališta. U obrazloženju se, između ostalog navodi, da je prilikom inspekcijskog pregleda, konstantovano da je nivo igrališta u odnosu na nivo terena uz susjedne stambene objekte podignut za jedan metar i sa te strane je urađen armirano betonski zid bez ograde i samim tim postoji mogućnost pada djece. Tobogan je postavljen tako da djeca nakon spuštanja završavaju na asfaltu što može dovesti do niza povreda. Na jednom dijelu izbočeno je 20 cm gromobranske trake.

Igralište u Prkanju nesigurno za djecu
Rješenje u kojem je navedeno da igralište predstavlja opasnost za djecu

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button