DruštvoHercegovinaVijesti

Obilježavanje godišnjice HVO-a: Kroz Mostar održan vojni mimohod sa ratnim zastavama

Kroz Mostar je održan vojni mimohod sa ratnim zastavama uz demonstriranje vojne sile, od katedrale do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, gdje se nastavlja cjelodnevni program obilježavanje 18. godišnjice 1. pješačke pukovnije OS BiH i 31. godišnjice HVO-a.

Ovaj događaj se održava u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i braniteljske udruge HVO-a u saradnji sa 1. pješačkom pukovnijom OS BiH.

U nastavku svečanosti u spomen na poginule pripadnike HVO-a delegacije će položiti vijence i zapaliti svijeće na spomen obilježju ispred Kosače na Rondou. Nakon odavanja počasti poginulim pripadnicima HVO-a očekuje se i obraćanje lidera HNS-a i HDZ-a Dragana Čovića.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/obiljezavanje-godisnjice-hvo-a-kroz-mostar-odrzan-vojni-mimohod-sa-ratnim-zastavama/230411161#brid_cp_Brid_81233971

Kroz Mostar vojni mimohod sa ratnim zastavama

klix.ba

Podsjetimo da je na početku svečanosti u kasarni “Stanislav Baja Kraljević”, kod Mostara predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara nakon odavanja počasti poginulim pripadnicima HVO i nakon molitve u kapelici koja je napravljena u sklopu vojnog kompleksa, poručila – “da nije bilo HVO-a ne bi bilo ni BiH”.

U nastavku svečanosti je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon, što joj je dodijeljeno priznanje za doprinos u ostvarivanju programskih zadaća i promicanju uloge i značaja 1. Pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH, poručila kako je doprinos HVO-a u stabilizaciji političkih prilika i okončanju ratnih sukoba unutar BiH nemjerljiv.

“Utemeljeni su kako bi odbranili svoj dom, i svoju domovinu i na taj način ugradili sebe u ovu današnju BiH. Na temeljima toga trebamo i danas čuvati i očuvati ovaj mir. Raditi dalje na stabiliziranju prilika i težiti ka našem cilju, a to su evropske i euroatlanske integracije”, kazala je Krišto između ostalog.

Ona je poručila, onima koji HVO optužuju za UZP, da ne misle dobro Bosni i Hercegovini.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button