BiHDruštvoVijesti

Banane i piletina postali su luksuz, po osnovnim namirnicama ne kaskamo za Zapadom

Građani Bosne i Hercegovine nalaze se pred još jednim najavljenim valom poskupljenja, a državni vrh još uvijek traži načine kako reagirati na prvi udar poskupljenja koji se dogodio prije više od godinu dana. Za umijeće (pre)življenja u odnosu na plaće i mirovine, mnogi zaslužuju posebne ordene. Usporedili smo cijene proizvoda u našoj državi, susjednoj Hrvatskoj koja je odnedavno i euročlanica, ali i Austriji kao središtu Europske unije.

Za mlijeko ćete u Bosni i Hercegovini izdvojiti do 2,40 KM po litru, dok je cijena u Hrvatskoj i jeftinija te se slično mlijeko može naći za 2 KM, a debelo ispod te cijene može se naći i mlijeko trgovačkih brendova. U Austriji, alpskoj zemlji mlijeko se može također naći po sličnim cijenama kao i u prethodne dvije države.

Mlijeko uzrokuje hemeroide?!

Zanimljivo je i da brašno ne pravi veliku cjenovnu razliku iako je i ono drastično poskupjelo, no u Austriji za kilogram brašna potrebno je do 2 KM, a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nema prevelike razlike osim veće ponude u trgovinama diljem Hrvatske pa je tu raspon cijena od 1,60 do 2,2 KM po kilogramu.

BUKA Magazin - Novi udar na džepove građana, cijena brašna opet ide gore

Kao i kod brašna, slučaj s uljem je skoro identičan u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te se taj proizvod na policama može kupiti po cijeni od 3,5 do maksimalno 4 marke. Ono što se i Austrijanci čude jest svakako cijena ulja koja ne opada unatoč tome što se situacija na tržištu stabilizirala od početka ruske agresije na Ukrajinu, u toj državi se još za litar običnog suncokretovog ulja izdvaja do 6,5 maraka po litru.

Zašto ljudi masovno kupuju suncokretovo ulje? - Index.hr

Šećer je jedna od osnovnih namirnica koja je poskupjelo skoro za 100% u odnosu na prethodnu godinu. Cijena ovog artikla u sve tri države je blizu 2,5 KM, a za neke ‘posebnije’ šećere u Austriji će biti potrebno izdvojiti koji cent više.

Dio trgovaca već povlači iz prodaje šećer i drugu robu limitirane cijene:  'Na kilogramu gubimo 50 lipa' - Novi list

Unatoč kontinuiranom rastu, jaja su kod nas još uvijek najjeftinija, iako je teško jeftinim nazvati nešto od 4,50 KM za 10 komada. U Hrvatskoj i Austriji jaja su oko 5 maraka za istu količinu.

Koštaće kao suvo zlato: Građani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u  regiji | Bijeljina.com

Za mnoge je i voće postalo luksuz, a kućni ‘must-have’ proizvod su svakako banane koje su na rekordno visokim cijenama. U Hrvatskoj su banane najjeftinije po cijeni oko 3 marke, dok je cijena u Bosni i Hercegovini i Austriji oko 3,50 KM.

Znate li šta znače naljepnice na bananama, otkrivaju važne podatke

Piletina je kod nas i u susjedstvu isto, odnosno oko 15-ak maraka po kilogramu svježeg mesa. U Austriji je piletina poskupjela preko 100 posto, pa je i tamo ovaj komad mesa postao pravi luksuz s cijenom duplo skupljom nego u Bosni i Hercegovini.

Što zapravo jedemo? Uništili smo 3,2 t pilića iz Brazila, a statistički ih  i ne uvozimo - Večernji.hr

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za veljaču 2023. godine iznosi 2.902,80 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2022. iznosila je 1.180 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Tako, pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 40,65 posto, a pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plećom 20,53 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: Prehrana – 43,54 posto, Stanovanje i komunalne usluge – 13,60 posto, Higijena i održavanje zdravlja – 8,14 posto, Obrazovanje i kultura – 10,68 posto, Odjeća i obuća – 12,40 posto, Prijevoz – 4,75 posto te Održavanje kućanstva – 6,89 posto. – piše hercegovina.info

Slični članci

Back to top button