DruštvoKonjic

Salem Memić: Uloga ramazanskog imama me ispunjava

Prošle godine se dobrovoljno prijavio da bude softa u pomenutom džematu u odabranom mjesecu ramazanu. Posebnost ovog mjeseca vidi prije svega u tome što je u ramazanu počela objava Kur’ana, ali i u postu kojeg on tumači sa više aspekata.

“Ramazan je poseban mjesec i gost u životima nas muslimana. On donosi blagodati koje ne možemo ni zamisliti, a koje ćemo tek spoznati na drugom svijetu. U ovom odabranom mjesecu trebamo se što više družiti sa Kur’anom i putem namaza što više približiti Allahu dž.š. S druge strane ramazan je poseban po postu, po suzdržavanju i  odricanju mnogih naših navika koje u toku ramazana ne bismo smjeli raditi. Allah dž.š. postačima da milost i snagu da sve poslove i obaveze u ovom mjesecu, obavljaju sa lakoćom. Znamo da je post farz naše vjere za sve punoljetne muslimane i muslimanke, ali ono i pozitivno utječe na naše zdravlje” kazao je za radiokonjic.ba softa Salem Memić.

Salem Memić: Uloga ramazanskog imama me ispunjava
Mladi softa Salem Memić

Kao ramaznski imam, ima zadatak da pored obavljanja namaza, provodi i razne druge aktivnosti kako bi upotpunio mjesec ramazan i svoj boravak u Grabovcima. Za njega su ove dvije godine rada, veliko iskustvo koje će mu sigurno pomoći u njegovom daljnjem obrazovanju i radu. “Osim što se u džematu Grabovci klanjaju svi namazi, organizujem druženje sa džematlijama, sa djecom radim na njihovom usavršavanju znanja iz polja islama gdje zajedno pripremamo program za bitne noći u mjesecu ramazanu. Također, prošle godine sam organizovao omladinska sijela, a planiram to uraditi i ove godine, a provodim i druge aktivnosti koje se ukažu kao potreba da se urade u ovih mjesec dana. Mogu reći da je uživam obavljati ovaj posao i želim da me moje džematlije pamte po lijepom.” dodao je.

Iako mu je trebalo vremena da se prošle godine navikne na obaveze koje je imao kao ramazanski imam, na džemat i džematlije Grabovaca, ipak sa sobom nosi pozitivno i lijepo iskustvo. Ove godine mu je ipak lakše, a prema njegovim riječima, ljudi u Grabovcima su gostoprimljivi, rado se sa njima druži i upija znanje od starijih džematlija.

Ono što je tradicija i navika u džematima u kojima djeluje softa, jeste da džematlije spremaju iftare i pozivaju softu kako na iftar tako i na sehur. Memić je za radiokonjic.ba objasnio kako izgleda jedan njegov dan kao softe:Izjava softe Salema Memića

Sa svojim prijateljima iz škole a koji su također kao softe raspoređeni u džemate u našem gradu, ima svakodnevnu komunikaciju, a uspjevaju i da se vide bar jednom u toku ramazana gdje prenose svoja iskustva.

Nakon završetka ramazana, mladi softa Memić, koji je odličan učenik, nastavit će sa školskim obavezama još nekoliko sedmica, nakon toga slijedi matura i kraj srednjoškolskog obrazovanja. Put obrazovanja planira nastaviti i dalje, ali nam nije otkrio u kojem smjeru namjerava ići. 

radiokonjic.ba
https://www.facebook.com/radio.konjic/?__cft__[0]=AZU4TJ5AH77L11L46NJZXoEz57VjNlohUc9HyZ4V2RX16sB6oglfDOwQ9z4kS-k9PL88sXzxi8On83jD8lw8j54uvTcMK9Yu01EO_jjfkmS_WRIYZX-jOPyNyBIlHMJX-G_gCwLbSm4e2JKUCSDTmjyUzaopF7sx5vWNI8Xr_jskFxy3VS--q8WyzyXtqcdrX40&__tn__=-UC%2CP-R

Slični članci

Back to top button