HercegovinaKultura

Mostar: Promovisana naučna monografija “40 bosanskohercegovačkih mushafa”

Promocija naučne monografije “40 bosanskohercegovačkih mushafa” u kojoj su predstavljeni najljepši rukopisi Kur’ana u Bosni i Hercegovini,  upriličena je danas u Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije “Ramazan u Mostaru”.

Autori monografije dr. Ćazim Hadžimejlić i dr. Haris Dervišević u knjizi su predstavili 40 rukom prepisanih i ukrašenih starih mushafa koji se nalaze u Bosni i Hercegovini.

Monografija, objavljenja na bosanskom i engleskom jeziku, plod je višegodišnjih istraživanja privatnih i institucionalnih.

O broju sačuvanih mushafa, vrsti umjetnosti, njenim opsezima i značaju u širim okvirima govorili su autori monografije i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Ćazim Hadžimejlić  profesor Akademije likovnih umjetnosti UNSA, jedan od autora knjige, je rekao da su prilikom istraživanja naišli na 1.300 rukopisnih mushafa koji se nalaze u BiH.

“U Bosni i Herecgovini imamo negdje oko 1.300 mushafa koji su prepisani rukom, znači Kur’ani koji su prepisani i stavljeni u formu knjige zovu se mushafi i zato smo ostavili taj naziv. Naziv mushafi je tradicija koja je kod nas nekada bila i govorilo se o mushafu. Iz kraja 13 stoljeća do današnjih dana imamo presjek negdje oko 40 bosanskoherecgovačkih mushafa. Svakako prije je to daleko više bilo nego što danas mi imamo, ali uspjeli smo tih hiljadu i tri stotine mushafa najvrjednije nulte kategorije iznijeti na svijetlo dana i pokazati bosanskohercegovačkoj pa i široj publici”, rekao je Hadžimejlić, izrazivši zadovoljstvo što je danas u Mostaru, jer upravo iz Mostara imamo tri mushafa koja su vrlo bitna za našu kulturu, kulturnu baštinu.

Haris Dervišević, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, drugi autor, je rekao da je Bosna i Hercegovina blago koje tek treba da se otkrije.

“Već nam se javljaju kolege iz raznih dijelova svijeta jer su vidjeli da u BiH imamo blago svjetskog značaja, odnosno autore i kaligrafe koji su djelovali u velikim centrima. BiH je riznica koju treba otkriti, tako da smo mi iz tog razloga napisali knjigu koja je i na engleskom i na bosanskom. Tako da se obraćamo i međunarodnoj i domaćoj publici. Bosna i Hercegovina je blago koje tek treba da se otkrije, naročito u pogledu umjetnosti knjige. Vrlo kompleksna jedna umjetnost koja u BiH nije istražena na pravi način. Mi smo ponudili kolokvijalno remek djela islamske umjetnosti, knjige koje se nalaze u BiH, koje prelaze granice BiH ustvari bilo koji drugi mushafa odnosno  Kur’ana da stavite u muzeje svijeta bili bi ponosni. Mi smo željeli da naše kolekcije i privatne i javne imaju nešto što je u samom vrhu u pitanju umjetnosti islamske knjige”, rekao je Dervišević.

Salem ef. Dedović mostarski muftija, je rekao da je ovo vrlo važan projekat za našu kulturu, umjetnost, duhovnost.

“Vrijednost je velika u tome što konačno na jednom mjestu imamo odabir jednog značajnog broja, izdanja rukopisnih primjeraka Kur ana časnog koje su ispisivali naši domaći ljudi, ili koje su uglednici, Bošnjaci koji su službovali u različitim djelovima tadašnjeg ,muslimanskog svijeta, donosili u naše krajeve i stavljali ih kao trajno dobro kao vakuf u naše medrese, naše džamije, tekije i tako dalje. Vrijednost  da se konačno obraća pažnja na nešto što je važan segment naše kulturne baštine, ta rukopisna djela pokazuje kolika je bila ljubav ovdašnjeg čovjeka prema Časnoj knjizi.  Koliko se to njegovalo i koliko se ulagalo, žrtvovalo od slobodnog vremena pa do novca do imetka. Ništa nije bilo skupo da se dođe do jednog takvog prijepisa . Nama je drago da u okviru ove naučne monografije 40 rukopisnih primjeraka mushafa nalaze se i predstavljeni su i primjerci iz našeg grada iz Mostara koji su uspjeli nadživjeti, preživjeti kulturocid i urbicid nad ovim gradom to je jako važno. Iako je taj kulrturocid i urbicid nad ovim gradom ne samo u protekloj agresiji vršen nego je bio u kontinuitetu trajao netom poslije završetka II Svjetkog rata kada smo izgubuli značajno kulturno blago rukopisne naše baštine”, rekao je Dedović.

Knjiga ima 360 stranica. Na prostoru BiH naišli su na 1300 mushafa koji su prepisani rukom. Nisu uvrstili sve u monografiju, samo one specifične. Mushafi predstavljeni u monografiji obradom i prezentacijom samim tim činom ostat će zaštićeni kao bosanskohercegovačko nacionalno blago. Knjigu je u nakon promocija u Španiji i Engleskoj krovno udruženja historičara islamske umjetnosti sa sjedištem u Americi kao jedno od najznačajnijih knjiga objavljenih u prošloj godini.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button