BiHBiznisHercegovinaVijesti

Tomislav Bošnjak: Usvajanjem Zakona svako domaćinstvo u FBiH moglo bi imati male solarne sustave na krovu

foto: poslovnenovine.ba

BiH posjeduje značajne potencijale kada je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije, a naročito u oblasti solarne energije, čiji je procijenjeni godišnji potencijal 33 MW.

Zainteresovanost za izgradnju solarnih elektrana, koje spadaju u isplativu investiciju je u stalnom porastu jer se radi o čistoj energiji, gdje je očekivani povrat uloženog novca za pet do šest godina, a garancije proizvođača solarnih panela iznose i do 25 godina.

Stoga se broj kompanija koje se bave uvozom i prodajom opreme za solarne sisteme posljednjih godina gotovo upetorostručio, a među njima se izdvaja Energo d.o.o. Posušje, kako kvalitetom ponude i cijenama, tako i sa dostupnošću artikala i rokovima isporuke.

Tomislav Bošnjak, menadžer prodaje Energo d.o.o. Posušje, firme koja uvozi i prodaje opremu za solarne sisteme poznatih svjetskih proizvođača za BiH i Jugoistočnu Evropu, u intervjuu za Poslovne novine kaže da iz godine u godinu stiču sve veći broj klijenata.

„Istaknuo bih da nas u moru kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije u BiH izdvaja naš pristup kupcima i to što nam nije glavni cilj prodaja, već zadovoljni klijenti. Uvijek se trudimo dati najbolje odgovore na pitanja naših kupaca i adekvatno ispuniti njihove zahtjeve. Također, izdvajamo se i po povoljnim cijenama koje maksimalno prilagođavamo tržišnim uvjetima, kao i kupovnoj moći u BiH koja je, kao što je opće poznato, među nižima u regiji“, kaže Bošnjak.

U kolikoj mjeri su svi ti pomenuti faktori uticali na to da i u 2022. ostvarite zavidan poslovni rezultat?

“Godina iza nas je bila izazovna, razni poremećaji na tržištu uzrokovani pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini su zahtijevali veliku dozu prilagodbe novim uvjetima poslovanja na tržištu. Usprkos tome, uz sve gore pomenute faktore, kao i ogroman trud zaposlenika i uprave poduzeća, ali i pronalaskom novih kanala prodaje, uspjeli smo premostiti sve nedaće na koje smo naišli i ostvariti porast prihoda uvećan za preko 100% u odnosu na 2021. godinu. Ostvarili smo i rast dobiti poduzeća za preko 120%.”

Koje značajne projekte planirate realizirati ili ste već započeli njihovu realizaciju u 2023.?

“Godina je počela odlično, startali smo s isporukom pojedinačne solarne elektrane snage 4,9 mW partneru u Tešnju, te smo započeli isporuku pojedinačne solarne elektrane snage 14,7 mW partneru u Srbiju. Ove godine očekujemo još velikih projekata, jer zelena tranzicija u BiH je tek u svojim počecima i nadamo se da ćemo dati veliki doprinos u toj tranziciji. Upravo radimo na nizu manjih projekta ukupne snage preko 18 mW, a plan za ovu godinu je svakako imati rast jednak kao prethodne godine ili veći.”

Možete li ukratko predstaviti Energo d.o.o. Posušje?

“Energo d.o.o. Posušje je društvo koje je nastalo 2017. godine kao sestrinska kompanija Hvaljen budi d.o.o. Zagreb, u okviru koje posluje i SolarShop Hrvatska. Primarni fokus kompanije jeste prodaja solarne opreme. U ponudi imamo sve potrebno za bilo koju veličinu solarne elektrane, solarne panele renomiranih svjetskih proizvođača, invertere za solarne sustave, više vrsta konstrukcija i ogroman izbor svih vrsta baterija. Također, Energo u ponudi ima i klima uređaje, odvlaživače zraka, peći na pelet i slično.
Osnov naše kompanije čini mali, ali jako produktivan tim od 6 ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u sektoru obnovljivih izvora energije, naročito energije iz sunca.
Energo surađuje sa stotinama klijenata u BiH, ali i šire, tako imamo kupce na cijelom području Jugoistočne Europe.”

Od proizvoda koje nudite, koji su najprodavanijim i zbog čega?

“Naši najprodavaniji proizvodi su svakako kompletna rješenja solarnih elektrana, sastavljena od strane naših inženjera. Ono po čemu se Energo ističe jeste usluga i stručna pomoć pri odabiru najadekvatnije opreme za kupce, kako bi oni bili u mogućnosti maksimizirati proizvodnju energije bilo za vlastito kućanstvo, bilo za proizvodnju i prodaju električne energije. Trenutno među najprodavanijim pojedinačnim proizvodima su nam svakako Fuji pretvarači, Lioncell litijske baterije i Sunergy solarni paneli.”

Prethodno ste spomenuli da Vam je glavni cilj zadovoljni klijenti. Koji još faktori utiču na to da trebaju odabrati baš Vašu kompaniju za saradnju?

“Da, kao što sam rekao u moru kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije izdvaja nas naš pristup kupcima i to što nam nije glavni cilj samo prodaja što veće količine proizvoda, već zadovoljan kupac. Iako se zadnjih godina naglo povećao broj kompanija koje se bave opremom za solarne sustave, Energo se posebno izdvaja ne samo ponudom i cijenama već i dostupnosti artikala iz ponude kao i brzim rokovima isporuke. Fokus stavljamo na to da uvijek imamo velike količine robe na stanju, koja je kupcima dostupna odmah iz našeg skladišta, te naravno, stručno savjetovanje naših inženjera i prodajnih predstavnika kako bi kupcu pronašli najbolje rješenje za njegove energetske potrebe.”

U BiH su obnovljivi izvori energije dugo vremena bili zanemarivana oblast, za razliku od tržišta EU. Kakvo je stanje danas i koje probleme imate?

“Da, obnovljivi izvori energije u BiH su dugo bili blaga nepoznanica. Danas je stanje drugačije, kupci su prepoznali benefite proizvodnje električne energije kroz solarne sustave. Moram priznati da je nama velika prednost bila što smo imali podršku matične firme iz Republike Hrvatske, koji su pioniri u ovom sektoru.
Problemi s kojim se danas suočavamo su pretežito zakonska regulativa iz oblasti proizvodnje energije iz solarnih sustava. Papirologija potrebna za proizvodnju i prodaju električne energije je i dalje jako komplicirana i institucije su relativno spore. Također, još nije usvojen Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije Federacije BiH, čijim usvajanjem bi se doprinijelo da svako domaćinstvo ima male solarne sustave na krovu, jer su benefiti ogromni, a investicija u male solarne sustave itekako isplativa.
Iskreno se nadamo da će Zakonodavci prepoznati potrebe kako građana FBiH, tako i nas koji se bavimo uvozom i prodajom opreme, te olakšati procedure kod pribavljanja dozvola za izgradnju solarnih elektrana, proizvodnju i prodaju električne energije dobivene iz obnovljivih izvora.”

Da li ste uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste kao menadžer planirali?

“Naravno da ne. Puno toga je još neostvareno, ali smo mi, kao tim, ostvarili puno i idemo u dobrom smjeru. Kupci su to prepoznali i otuda dolazi ovaj rast iz godine u godinu.
Ostvarili smo glavni cilj, a to su zadovoljni kupci s kojima surađujemo već dugi niz godina, te iz dana u dan dobivamo nove.”

Kompanija Energo je rangirana među brzorastućim kompanijama u BiH. Koji faktori su, prema Vašem mišljenju, doprinijeli brzom rastu Vaše kompanije?

“U 2022. godini smo se fokusirali na online prodaju i maksimizirali sve kanale podrške kupcima. Prema mom skromnom mišljenju, ovako brzom rastu su svakako najviše doprinijele poslovna strategija našeg vlasnika i uprave, a podjednako i djelatnici koji su tu poslovno strategiju besprijekorno provodili.

Ovim putem bih se želio zahvaliti Poslovnim novinama, koje su prepoznale našu kompaniju kao jednu od najuspješnijih kompanija u sektoru obnovljivih izvora energije u ovom hvale vrijednom projektu. Također, posebno se zahvaljujem svim našim partnerima koji su pridonijeli ovom velikom uspjehu za Energo.”

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja za 2023., na čemu će biti prioritet, kao i kakva je daljnja vizija razvoja kompanije?

“Naša očekivanja su nastavak pozitivnog poslovanja, širenje asortimana i generalnog poslovanja, otvaranje novih poslovnica, kao i nastavak suradnje s dosadašnjim kupcima na obostrano zadovoljstvo, te stjecanje novih kupaca. Nadamo se izmjeni i dopuni zakonske regulative u oblasti obnovljivih izvora energije u FBiH, kako bi se kupcima olakšala procedura pri izgradnji solarnih sustava.”

poslovnenovine.ba

Slični članci

Back to top button