BiHDruštvoVijesti

Poruka mladih iz Mostara: Nema posla!

”Mladima fali zaposlenje, mladi odlaze…”, kazao je Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara detektirajući nezaposlenost kao najveći problem mladih u Mostaru.

Naime, omladinski kulturni centar Abrašević organizira panel diskusiju “Strategija koja pokreće mlade” u okviru projekta Mostar – Prostoriji koji pokreću.

Panel diskusija stavlja u fokus pitanje strategije za mlade Grada Mostara što je zakonska obveza koja nije ispoštovana. Institucije vlasti su bitne

Znate li koliko je nezaposlenih osoba u HNK-u?

“Ima mnogo elemenata koji su problem, a koji se ne mogu naći u strategiji s obzirom na to što se sve strategija odnosi. Po mom mišljenju to je ta i dalje prisutna podijeljenost moram reći, što ću kada je takva situacija, mislim da je to najveći problem i mislim da je strategija prilika da se mi svi skupa udružimo i tako dostignemo zajedničke ciljeve koje zasigurno možemo dostići i idemo na neki level iznad u odnosu na kojem smo danas bili”, rekao je. Mladima, konkretno treba zaposlenje, smatra Mehić. “Uvijek imate ono; skup je kvadrat stana, nedostaje zaposlenja… To su ključni problemi, ne samo u Mostaru, uvijek se ista stvar provlači kroz sve sredine u BiH. Mladima fali zaposlenje, mladi odlaze. Mladima je skupo kupiti stan, mladi opet odlaze itd. To su neke stvari koje su generične i većinom iste u svim sredinama”, kazao je. Govoreći o važnosti ovog dokumenta i je li on samo mrtvo slovo na papiru Mehić je kazao kako je potrebna koordinacija, ne samo mladih, nego svih aktera koji se tu nalaze.

  ”Također i vlasti, institucije vlasti izuzetno su bitne jer sve što se može donijeti može se na kraju krajeva i blokirati. Čvrsta volja svih nas može donijeti promjene i mislimo da je to krajnji cilj ovoga svega”, rekao je.   

Nezaposlenost

Vijećnica Adela Gosto, konstatirala je kako Grad Mostar nema usvojenu Strategiju za mlade, nije opravdanje, ali svi smo kaže svjesni činjenice da vijeća nije bilo dugo i da se ne bavi samo pitanjem, jer ima i komisija za ravnopravnost spolova, čija strategija još nije usvojena. ”To je jedan od razloga što kaskamo i što još nije spremno. Ali ići će se u tom smjeru da se izradi Strategija za mlade što je bitan strateški dokument, koji će detektirati probleme mladih i osmisliti ciljeve i strategiju, kako riješiti probleme u narednih pet do sedam godina”, kazala je Gosto. Kao najveće probleme mladih Gosto vidi nezaposlenost, što je glavni razlog napuštanja države, zatim socijalna i zdravstvena zaštita su svakako krucijalni problemi koje treba detektirati po njenom mišljenju. ”Komisija za mlade je tu da razgovaramo na bilo  čiji problem i detektiramo probleme, pa i kroz sjednice vijeća”, kazala je Gosto. Foto: Bljesak.info / Strategija koja pokreće mlade Nezainteresiranost i manjak motivacije Lubra Ćurić, studentica iz Mostara  kazala je kako u razgovoru s kolegama kao najveći problem vidi nezainteresiranost mladih i manjak motivacije.  ”I kako onda da očekujemo napredak među generacijama”, rekla je dodajući kako nezainteresiranost vlada radi manjak prilika koje mladi dobivaju i koje su pobuđenje mladima. ”I politika ima utjecaj na to sve, mladi nemaju zdrav pristup prema politici, a strategija za mlade je dobra prilika da se neke promjene urade”, rekao je.

VIŠE NA WEBU – Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/flash/poruka-mladih-iz-mostara-nema-posla/414554

Slični članci

Back to top button