BiHBiznisKonjicVijesti

Kako je poslovala vojna industrija FBiH: Kakvi su rezultati kompanije Igman

foto: ilustracija

Kompanije koje posluju u sastavu namjenske industrije FBiH poslovale su prošle godine s različitim uspjehom. Većina njih je popravila rezultat, odnosno povećala prihode i zaradu, izvještava BiznisInfo.ba.

U tome im je, nažalost, išla na ruku pogoršana sigurnosna situacija u svijetu, ratovi i činjenica da su brojne države preventivno povećale vojne troškove. Rezultati svih kompanija još nisu poznati, ali oni koji jesu pokazuju pozitivan trend u poslovanju, uz neke izuzetke.

Kompanija Unis Ginex iz Goražda lani je imala rekordne prihode od 62 miliona KM, što je oko 10 miliona KM više u poređenje s prethodnom godinom. Poređenja radi, prihodi 2019. i 2020. su bili između 30 i 40 miliona KM. Stoga se može reći da je kompanija u nekoliko godina uspjela skoro udvostručiti prihode. 

S obzirom na to da su rasli i troškovi, zarada se nije značajnije mijenjala. Prošle godine dobit je bila 11,4 miliona KM, slično kao i godinu ranije.

Kompanija Pretis iz Vogošće kod Sarajeva ostvarila je prošle godine ukupne prihode od oko 54 miliona KM. Poređenja radi, godinu ranije su iznosili oko 45,3 miliona KM. No, ova razlika ne prikazuje pravu sliku stvari.

Naime, ukupni prihodi u 2021. bili su znatno uvećani izvjesnim “ostalim prihodima i dobicima”. Stvarni prihodi od poslovanja u 2021. godini, tačije prihodi iz ugovora s kupcima, bili su te godine 31,8 miliona KM, dok su prošle godine povećani na 51,4 miliona. To znači da je Pretis za godinu dana uvećao prihode od prodaje za čak 20 miliona maraka.

Istovremeno, kompanija je lani zabilježila dobit od 5,8 miliona KM, dok je godinu ranije poslovala s gubitkom od oko milion maraka.

Kompanija koja je prošle godine doživjela pravi preporod je Tehnički remontni zavod Hadžići. Nakon više godina poslovnog mučenja, gubitaka i poslovanja na ivici opstanka, kompanija je lani povećala broj radnika, prihodovala milione maraka i ostvarila dobit.

Poslovni prihodi kompanije lani su bili 4,7 miliona KM, što možda ne djeluje mnogo, ali je dastičan rast u odnosu na prethodne godine. Poređenja radi, 2021. godine prihodi su bili tek oko 860 miliona KM.

Osim toga, firma je u 2022. poslovala pozitivno s dobiti od 163 hiljade KM, dok je godinu radnije imala gubitak od oko 647 hiljada maraka. Broj radnika je više nego udvostručen, sa 32 na 85, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.

S druge strane, najveća domaća kompanija iz oblasti namjenske industrije, Igman Konjic, u prošloj godini je ostvarila znatno lošiji rezultat nego godinu ranije, što je najveće iznenađenje.

Kompanija je lani ostvarila ukupne prihode od 125 miliona KM, što je za čak 25 miliona KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 miliona maraka. Rashodi su također smanjeni sa oko 143 na 121 milion KM.

Neto dobit, odnosno čista zarada je prepolovljena sa oko 6,8 miliona na svega 3,4 miliona maraka. Pad prihoda zabilježen je na stranim tržištima, odnosno znatno je smanjena vrijednost izvoza. Igman uglavnom prodaje municiju sitnijeg kalibra, odnosno metke za puške i pištolje. 

biznisinfo.ba

Slični članci

Back to top button