BiHVijesti

Bingo dodijelio grantove poduzetnicama: “Za 8 godina izdvojeno skoro 145.000 KM”

foto: Bingo

Danas je dvanaest odvažnih i hrabrih žena dobilo vjetar u leđa da pokrenu ili dodatno razviju vlastiti biznis uz pomoć grant sredstava koja su dodjeljena u okviru Bingovog projekta “Odvažne i hrabre, to ste vi!”

„Bingo group“ već osam godina implementira aktivnosti s ciljem pružanja podrške ženama, a posljednje tri godine fokus je na stvaranju povoljnijeg okruženja u području ženskog poduzetništva.

Pozivu koji je bio otvoren za sve poduzetnice u periodu od 20.2. do 6.3.2023. godine, odazvalo se više od 260 žena. Nakon predselekcije i on-line glasanja, stručni žiri je odabrao najbolje ideje i to nakon što su aplikantice, po prvi put imale priliku prezentirati svoje biznise pred žirijem.

„Ove godine veliki broj glasova je stigao online putem, čak 2.500. Značajna je i činjenica da je prošlogodišnji fond iznosio 19.000 KM, a ove godine je planirano da iznosi 30.000 KM. Međutim, obzirom da su ideje uistinu kvalitetne, tokom procesa selekcije uz podršku implementacijskog partnera Investicijske Fondacije Impakt i ostalih partnera i prijatelja osigurali smo dodatni budžet od 15.000 KM, tako da smo podržali još pet korisnica sa po 3.000 KM. Značaj projekta prepoznali su: „Oaza“, „Nutrino Lab“, „Golden Rose“, „Libresse, „Dorina“, „Dita“, „Alma Ras“, „Bambi“, „Milka“, „Pfanner“, „Somat“, „Swisslion“, „Meggle“ i „Lactalis“, ali i naši kupci koji su kupovinom artikala ovih brendova koji su posebno označeni na našim policama podržali projekt“, kazala je Amina Čeliković iz marketing odjela kompanije „Bingo“.

Nakon što su se zbrojili online glasovi i bodovi žirija, dodijeljena su i novčana sredstva i to po jedan od 8.000 i 5.000 KM, dva u iznosu od 4.000 KM i osam od 3.000 KM. Tako su uspješne poduzetnice dobile sredstva za podršku kroz: repromaterijal, opremu, mašine ili alate, što će im biti inicijalno za razvoj ili usavršavanje vlastitih biznisa. Dobitnica grant sredstava u najvišem iznosu od 8.000 KM je Gorica Arežina iz Banjaluke, a novac će uložiti u pokretanje proizvodnje veganskih i zdravih poslastica. Osam poduzetnica osvojilo je grant sredstva od 3.000, a ostale grantove dobile su: Amila Terzić iz Sarajeva (4.000 KM za proširenje biznisa u domenu virtualnog prikaza uređenja enterijera u arhitektonskom studiju Control Space), Branka Grujić iz Gradiške (4.000 KM za proizvodnju gladiola) te Aida Lokvančić iz Sarajeva koja je osvojila 5.000 KM za unapređenje proizvodnje lazy bag-ova, soft play kauča, nadmadraca i jastuka u tek nastalom porodičnom biznisu Cut&Stitch.

Aida je istakla da je podrška porodice najvažnija i da će dalje razvijati ovaj jedinstveni porodični biznis: „Naši proizvodi su inovativni i kvalitetni, cijela porodica je angažovana, a uz pomoć granta ćemo unaprijediti sve procese proizvodnje i proširiti poslovanje“.

Kako se ovaj projekat iz godine u godinu nadograđuje, tako će od ove godine korisnicama grant sredstava biti pružena i mentorska podrška Investicijske fondacije „Impakt“.

“U proteklim godinama mi smo podržali poslovne poduhvate 150 poduzetnica, a u okviru projekta „Odvažne i hrabre, to ste vi!“ 16 poduzetnica je pohađalo našu poduzetničku akademiju i dobile su priliku za stručnu i mentorsku podršku kao jedan od stubova poduzetničkog ekosistema neophodnih za razvoj i unaprijeđenje njihovih poslovnih poduhvata”, istakao je Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije “Impakt”.

Tokom ovih osam godina, od kako kompanija Bingo implementira projekte koji za cilj imaju osnaživanje žena, dodijeljeno je skoro ukupno 145.000 KM. Prve dvije godine ovoga projekta sredstva su donirana Sigurnim kućama u BiH. Više detalja o projektu „Odvažne i hrabre, to ste vi“ možete pronaći klikom OVDJE.

N1

Slični članci

Back to top button