KonjicKulturaVijesti

Konjic: Održana promocija projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”

foto: radiokonjic.ba

Medžlis Islamske zajednice Konjic večeras je u Bosanskoj sobi organizovao promociju multimedijalnog, naučno-istraživačkog i edukativno-izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Uvodničar je bio glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić, a promotori prof.dr. Nezir Halilović, dr. Ekrem Tucaković i doc.dr. Samedin Kadić.

Prof. Nezir Halilović je istaknuo da je promocija održana kako bi ljudima u Konjicu predstavili najznačajnije dimenzije ovoga projekta.
“Cilj projekta jeste da se bosanskohercegovačka kultura predstavi u svom punom sjaju i svjetlu, autentična kakva jeste kroz 23 sekcije, tako da svako može posmatrati iz jedne posebne dimenzije” – izavio je prof. Halilović.

Dr. Ekrem Tucaković je istaknuo da je riječ o naučno-istraživačkom i edukativnom projektu koji ima za cilj da predstavi duhovno i kulturno naslijeđe na prostoru BiH koje je inspirisano islamom.
“Kroz ovaj projekat se želi predstaviti kako pisana građa, koja se čuva u različitim arhivima i muzejima, tako i urbano naslijeđe kroz određene video prezentacije, video dokumentaciju, kroz savremene tehničke mogućnosti koje pruža internet, kao i savremene komunikacijske tehnologije, VR tehnologije. Dakle, plan je da se u Sarajevu krajem septembra ili početkom oktobra postavi multimedijalna izložba i projekat kroz 23 sekcije, a nakon toga da se izložba u ovom obimu ili u nešto manjem predstavi i u glavnim gradovima zemalja regije, kao i u nekim evropskim kulturnim centrima” – rekao je dr. Tucaković, istaknuvši da se kompletan ovaj projekat, odnosno, njegovi izložbeni resursi i potencijal, planira postaviti kao prva i stalna postavka budućeg Muzeja Islamske zajednice u Sarajevu, koji bi krajem ove godine trebalo da bude formiran.

“Rijaset Islamske zajednice BiH je organizator ovog projekta, ali je u cjelokupan projekat već sada uključeno četrdesetak istaknutih akademskih radnika s područja društvenih i humanističkih nauka, zatim muzeologije, etnologije, historije, kulturne historije, književnosti. Mi već danas imamo veliki broj tekstova koji su objavljeni na web portalu projekta. Svi tekstovi su prevedeni na engleski jezik, tako da to ostaje kao jedna mogućnost za dodatnu edukaciju i podizanje svijesti našeg naroda, društva, zajednice, pojedinaca o važnosti i značaju kulturnog i duhovnog naslijeđa Bošnjaka, i općenito onoga što je nastajalo na prostoru Bosne i Hercegovine” – zaključio je dr. Ekrem Tucaković.

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button