DruštvoKonjicKulturaVijesti

Sinoć u Konjicu promovisana knjiga autora, Esada Bajića – “Između hidžretskog hlada i Isaovog milada”

Foto: Vehid Šišić

Sinoć je u Konjicu održana promocija nove knjige konjičkog pisca Esada Bajića, „Između hidžretskog hlada i Isaovog milada“, a u okviru 16. kulturno-obrazovne manifestacije „Dani Sejfullaha ef. Prohe“.

Foto: Vehid Šišić

Harisa Ćukle, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic i pedagogica u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru, kao promotorica novog djela Esada Bajića, kazala je da autor tretira različite teme, odnosno da se o njima može razmišljati kao o zasebnim oblastima: vjerske, društveno-aktuelne, rodoljubne…

„Autor svim temama prilazi iskreno, otvoreno i bez zadrške, u potpunosti razotkrivajući najdublja osjećanja. Neprimjetno, vrlo često u formi pitanja, Bajić i nas nastoji uvesti u svijet propitivanja; podstaći nas da se duboko zamislimo nad sobom, ljudima i pojavama oko sebe, životom i zbiljom koja nas okružuje. Vrijeme, prošlo, današnje i sutrašnje ima poseban tretman kroz tekstove u knjizi. Autor se posebno dotiče, analizira i podsjeća na događaje iz bliske prošlosti, koji su izražajno i značajno obojili njegovu i našu svakodnevnicu. Sjećanjima i slikama proživljenog iz perioda 1992.-1995. nastoji isto sačuvati od zaborava i istovremeno nas podsjeća na važnost kulture pamćenja koja upravo počiva na odnosu zajednice prema prošlosti”-kazala je Ćukle.

Promovisana knjiga Esada Bajića "Između hidžretskog hlada i Isaovog milada"

Knjiga „Između hidžretskog hlada i Isaovog milada“ je zbirka od 19 tekstova koje je autor Esad Bajić u protekle dvije, tri godine, objavio u medijima Islamske zajednice, u listu „Preporod“, na portalu Medija centra Islamske zajednice „Preporod“ i u biltenu Medžlisa islamske zajednice Zagreb.

„Tekstovi govore o aktuelnom trenutku i promišljanju, kako našeg vjerskog načina života u skladu sa društvenim okolnostima u kojima se nalazimo, tako i o našem pogledu, koji je na neki način uvijek dvojak, kada smo u pitanju mi na ovim prostorima ovdje, pa i muslimani u Evropi. To naglašavam, iz razloga što je dosta tekstova pisano za muslimane koji žive u Hrvatskoj i Evropi, gdje jednostavno vučemo tu duhovnost koja je u hidžretskom hladu, a s druge strane, živimo u okruženju koje je ovdje simbolično prikazano kao Isaov milad, dakle u okruženju koje nije islamsko i u kojem se valja izboriti za svoj status, pravo i bivstvovanje. U knjizi pokušavam da ukažem, po meni, na neke pogrešne postavke i činove koje činimo u tom pokušaju, a u isto vrijeme ukazujem, naravno, i na one pozitivne i dajem im podršku”-kazao je na večerašnjoj promociji autor Esad Bajić.

Manifestacija „Dani Sejfullaha ef. Prohe“ završava se u ponedjeljak, 20. marta predramazanskim koncertom učenika osnovnih škola u Kino sali s početkom u 20 sati. Nosilac ove aktivnosti je Aktiv nastavnika islamske vjeronauke.

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button