foto: Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na dvodnevnoj sjednici zakazanoj za 23. i 24. mart nastavit će raspravu o amandmanima na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmdit. Očekuje se da će tada donijeti i konačnnu odluku.

Ocjenu ustavnosti Schmidtovih amandmana zatražili su Željko Komšić, član Predsjendištva Bosne i Hercegovine, i Šefik Džaferović, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Raspravu o ovom predmetu Ustavni sud BiH je započeo na sjednici u januaru, kada nije donio konačnu odluku, te je iz suda najavljeno da će se o Schmidtovim amandmanima odlučivati “na nekoj od narednih plenarnih sjednica”.

Komšić je u svom zahtjevu naveo da se radi o neustavnim mjerama koje je donio Schmidt jer mogu nanijeti nepopravljivu štetu koja može nastati njihovom primjenom.

Ustavni sud BiH nije prihvatio donošenje privremene mjere koju su tražili Komšić i Džaferović da osporeni akti ne budu na snazi do rješenja spora.

Faktor

By nk 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *