DruštvoHercegovinaVijesti

U nedjelju obilježavanje godišnjice zatvaranja “Heliodroma”

U nedjelju, 19. marta 2023. godine u 10 sati na prostoru bivšeg logora “Heliodrom” u Mostaru održat će se obilježavanje 29. godišnjice zatvaranja logora tzv. “HRHB”.

Logor “Heliodrom” predstavlja simbol stradanja građana Mostara i Bosne i Hercegovine.

“Kako se svakim danom raznim aktivnostima od strane onih koji žele da mijanjaju istoriju te pokušavaju pobrisati sve ono što ukazuje na patnje i stradanje logoraša u tom i ostalim logorima HVO-a u kojem je ubijeno, prema nepotpunim podacima, 54 logoraša, smatramo da je ovakav način odavanja počasti svim žrtvama, borba za istinu i opomena kako se ovakvi zločini više nikada ne bi ponavljali na našim prostorima.Prošlo je 29 godina od dana kada je počeo proces zatvaranja logora, a da mi logoraši nemamo pravo da obilježimo mjesta svoga stradanja”, saopćeno je iz Udruženja logoraša Mostar.

Smatraju da je došao kraj tim neljudskim i necivilizacijskim metodama izvrtanja historijskih činjenica koje su presuđene na Međunarodnom sudu u Hagu i domaćim sudovima,

“Krajnje je vrijeme da se ovakva mjesta u cijeloj Bosni i Hercegvini obilježe kako bi bila opomena generacijama koje dolaze iza nas, zaključuje se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button