DruštvoHercegovina

Potvrđena optužnica protiv mostarske petorke zbog prostitucije i trgovine ljudima

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnicu protiv protiv osumnjičenih Sade Đuguma, Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce zv. Hipa, i Armina Pajića zv. Žoha, a koju je 15. marta Kantonalnisud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Optužnicom se Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću i Alenu Fali stavlja na teret da su tokom 2019. godine, pa do avgusta 2021. godine, na području HNK-a, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi velike vrijednosti, uz upotrebu sile i ozbiljnih prijetnji, te uz upotrebu oružja, kao grupa za organizovani kriminal koju je organizovao i kojom je rukovodio Sado Đugum, počinili više krivičnih djela.

I to krivično djelo organizirani kriminal uvezi s produženim krivičnim djelom iznuđivanje, zazivanje opšte opasnosti, u vezi s krivičnim djelom nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari u sticaju s krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a optuženom Sadi Đugumu, takođe, se stavlja na teret izvršenje krivičnih djela navođenje na prostituciju, trgovina ljudima i podsticanje na ubistvo.

Nadalje, optuženi Ismet Vrce zv. Hipa tereti se da je počinio krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, dok se optuženi Armin Pajić tereti za pomaganje u izvršenju krivičnog djela ‘zazivanja opšte opasnosti.

U Kantonalnom sudu u Mostaru 17. marta će se održati ročište radi izjašnjenja o prijedlogu za produženje pritvora optuženom Sadi Đugumu, kao i prijedlogu za određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta optuženom Alenu Fali.

Optuženi Sado Đugum, Adnan Šljivić, Alen Fale i Ismet Vrce zv. Hipa višestruki su povratnici u počinjenju krivičnih djela, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a Mostar.     

(Fena)

Slični članci

Back to top button