HercegovinaSport

Trkači iz 37 zemalja na ovogodišnjem Mostarskom polumaratonu

Gotovo hiljadu trkača iz 37 zemalja učestvovaće ovog vikenda na Mostarskom polumaratonu, centralnom događaju sedmog izdanja turističko-sportske manifestacije Mostar Run Weekend (MRW).

“Nastavljamo priču Mostar, grad mostova – polumaraton mostova. Dosadašnja iskustva trkača koji su trčali našom stazom, izrazito su pozitivna tako da smo ostali na tom tragu. Imamo organski rast prijava, trudimo se da rastemo polagano kako bismo i organizaciono mogli pratiti taj rast, tako da ove godine imamo 920 registrovanih trkača iz 37 zemalja”, kazao je na konferenciji za medije predsjednik Organizacionog odbora MRW-a Franjo Lovrić.

Start trke M.T. Abraham Group mostarski polumaraton je u subotu u 8,30 s mosta u naselju Vojnom, a cilj je ispred Mepas Malla.

Nakon polumaratona, s početkom u 12 sati, ispred Mepas Malla kreće HT Eronet humanitarna trka na stazi dugoj četiri kilometra za pomoć Centru „Los Rosales”.

Lovrić je istakao kako se za humanitarnu trku prijavilo oko hiljadu trkača, što je pet puta više u odnosu na prvu humanitarnu trku održanu u okviru Mostar Run Weekenda.

U petak, 17. marta, u večernjim satima održaće se stručna konferencija na kojoj će govoriti direktor Dubrovačkog polumaratona Alen Bošković, direktor organizacije Run Czech iz Praga Sašo Belovski i fizioterapeut s bogatim trkačkim i rehabilitacijskim iskustvom Alen Raonić, član grupe trkača Capital Runners iz Sarajeva.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istakao je kako Mostar Run Weekenda daje dodatnu sportsku i turističku dimenziju Mostaru, te se Grad, u skladu s tim, ove godine više angažovao oko same organizacije događaja.

“Drago mi je da se ovaj put u događaj maksimalno uključila mostarska kulturna scena. Ugostićemo trkače onako kako spada i poslaćemo jednu lijepu poruku iz grada Mostara. Družićemo se, baviti sportom i ovaj vikend najaviti početak Mostarskoga ljeta”, dodao je Kordić.

Iz Policijske uprave Mostar pozvali su stanovnike Mostara na strpljenje u saobraćaju, te da u subotu, 18. marta, u vremenu od 8 do 14 sati što je moguće manje koriste motorna vozila za kretanje gradskim ulicama.

Na upravljanju saobraćajem bite angažovano stotinu policijskih pripadnika i 60 volontera.

Ovogodišnji program Mostar Run Weekenda obogaćen je bogatim zabavnim sadržajem, pa će se tako trkači i trkačice u subotu, 18. marta, u večernjim satima moći opustiti na jednom od tri koncerta u organizaciji Mostar Rock Schoola.

U Muzičkom centru Pavarotti nastupiće Youth Big Band Makarska i Ma Bossa Jazz bend, u Clubu Calamus 45 stepeni, a u OKC-u Abrašević Matori bend (tribute to Azra).

Generalni pokrovitelj Mostar Run Weekenda drugu godinu za redom je MT Abraham Group.

“Ponosni smo što smo ove godine uspjeli napraviti fuziju sportskog i kulturnog načina i da smo osigurali besplatan ulaz umjetničkom muzeju Hub za sve učesnike Mostar Run Weekenda. Abraham grupacija nastaviće ulagati u stvaranje što boljeg ambijenta kako lokalne tako i cjelokupne bosanskohercegovačke zajednice”, poručila je Arna Kurt iz Abraham Groupe.

(Fena)

Slični članci

Back to top button