BiznisDruštvoKonjicPrivredaVijesti

Održana radionica o Strategiji razvoja održivog turizma Grada Konjic 2023. – 2027.

Danas je u sali Gradskog vijeća održana treća radionica o izradi Strategije razvoja održivog turizma Grada Konjic od 2023. – 2027., koju provodi Grad Konjic putem Agencije za ekonomski razvoj „Prvi korak“ Konjic.

Izrada Strategije razvoja održivog turizma Grada Konjic za period od 2023. do 2027. godine ima za cilj unapređenje situacije u sektoru turizma grada i to kroz razvoj infrastrukture, razvoj, unapređenje i integraciju turističke ponude, razvoj i pozicioniranje brenda grada na turističkom tržištu i razvoj holističkog modela upravljanja turističkom destinacijom.

Eldin Bubalo, predstavnik agencije „Prvi korak“ je rekao da se nastavljaju aktivnosti na izradi Strategije razvoja održivog turizma Grada Konjica.

Tema treće radionice je bila prikupljanje projektnih prijedloga od strane lokalnih aktera u turizmu kako bi iste uklopili u, do sada, postavljene strateške ciljeve, mjere i programe. Cilj nam je da imamo jedan strateški dokument koji će nam biti vodilja za razvoj turizma u Konjicu u narednih pet godina, kako bismo sa projektima, koji budu definisani stretegijom, mogli aplicirati za razna donatorska sredstva Evropske unije” – rekao je Bubalo.

Održana radionica o Strategiji razvoja održivog turizma Grada Konjic 2023. – 2027.

Konsultant na izradi strategije prof.dr. Almir Peštek je razgovarao sa predstavnicima lokalnih institucija, udruženja i vlasnicima turističkih usluga s područja Konjica. Današnju radionicu je ocijenio uspješnom.

Zadovoljan sam diskusijom i prijedlozima, a definisali smo strateške fokuse za razvoj turizma u Konjicu. Oni se odnose na upravljanje destinacijom i marketing destinacije, fokus je vezan za razvoj turističkh proizvoda, a fokus je i na razvoju turističke infrastrukture. Mi ćemo u saradnji sa agencijom “Prvi korak” raditi na razradi tih projekata i ubrzo ćemo kreirati integralni tekst strateške platforme i strategije, koji će biti dostavljen na uvid javnosti” – rekao je prof. Peštek.     

Održana radionica o Strategiji razvoja održivog turizma Grada Konjic 2023. – 2027.
Konsultant Almir Peštek

Učesnici radionice bili su Kasim Džajić i Eldin Halilović.

Napravili smo veliku listu želja, izdvojili smo prioritete i očekujem u narednom periodu konkretizovanje projekata za Grad Konjic” – riječi su Džajića, dok je Halilović naveo da je ova radionica bila jedna od najkonstruktivnijih u nizu gdje se razgovaralo o infrastrukturnim projektima, koji su nužni za razvoj turizma, za formiranje i razvoj jedne turističke destinacije.

Razgovarali smo o mnogo projekata koji bi trebalo da budu implementirani u narednih pet godina. To su projekti koji će doprinijeti povećanju broja zaposlenih osoba, projekti koji će turističku ponudu u Konjicu staviti na jedan zavidan nivo na regionalnoj mapi” – izjavio je Halilović.

Održana radionica o Strategiji razvoja održivog turizma Grada Konjic 2023. – 2027.
Kasim Džajić

radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button