BiHHercegovinaKulturaMagazinVijesti

Jasmila Žbanić preuzela priznanje: Mostarska povelja mira za “Quo Vadis, Aida?”

foto: Facebook

Jedna od najboljih bh. rediteljica Jasmila Žbanić preuzela je priznanje Mostarska povelja mira koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Istaknuti pojedinci

Riječ je o posebnom regionalnom priznanju koje se dodjeljuje istaknutim pojedincima za prepoznatljiv doprinos i zalaganje izgradnji mira, stabilnosti, povjerenja, dobrosusjedstva i saradnje.

Žbanić je danas posjetila Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

– Ovu nagradu dodijelili smo joj u oktobru prošle godine u okviru obilježavanja 21. godišnjice rada i održavanja tradicionalne međunarodne manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”.

Priznanje joj je dodjeljeno za ljudski doprinos istini jednog vremena kroz grandiozno filmsko ostvarenje “Quo Vadis, Aida?”, čija je umjetnička vrijednost potvrđena brojnim nagradama evropske i svjetske kinematografije – naveli su iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Oduševljeni zbirkom

Istaknuto je da Žbanić zbog snimanja novog projekta tokom proteklih mjeseci nije mogla prisustvovati svečanosti prošle jeseni u Mostaru.

– Tada je poručila da želi lično posjetiti Centar za mir kako bi se detaljnije upoznala sa programskim opusom naše organizacije i mogućnostima saradnje.

Zajedno sa svojim suprugom i direktorom produkcijske kuće “Deblokada”, Damirom Ibrahimovićem, Jasmila je danas sa velikim zanimanjem obišla prostorije Centra za mir, TV kanala Historija koji emituje naš centar te Arhiv koji je uvakufljen u Karađoz-begovoj medresi i dostupan istaživačima i historičarima. Naši gosti su bili oduševljeni zbirkom dokumenata, audio i video građe vezane za svjedočenje o najtežim vremenima kroz koja je prošao Mostar – naveli su iz Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button