DruštvoHercegovina

Na lokaciji za bazen u Mostaru još je livada, Lana bi u bazenu mogla zaplivati tek 2025.

Izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru trebala bi početi najdalje 20. juna ove, a njegova se konstrukcija završiti do kraja 2024. godine, gdje bi evropska prvakinja i bh. olimpijka iz Mostara Lana Pudar mogla konačno zaplivati polovinom 2025. godine.

To je plan koji je za Klix.ba podijelio direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru Edin Prašo koji je zadužen za provedbu izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru.

Ističe kako se radilo mnogo na ovom važnom projektu, ali da to javnost na terenu nije mogla vidjeti, jer su procedure i predradnje kompleksne, posebno zbog toga što se s područja gdje će se bazen graditi treba izmjestiti 11 objekata za koje je također zahtjevna zakonska procedura, te do neki dan nije bilo ni relacionog plana.

Foto: G. Š./Klix.ba

Foto: G. Š./Klix.ba

“Urađen je projekt rušenja postojećih objekata, projekt ispitivanja tla i napravljen je geodetski snimak i idejni projekat. Odabran je projektant glavnog objekta, te se projekt glavnog objekta radi“, kazao je Prašo za Klix.ba.

Ističe da je projekt glavnog objekta podijeljen u dvije faze i da prema ugovoru 15. marta treba biti isporučen Gradu Mostaru prvi dio glavnog projekta, koji služi za tenderiranje konstrukcije i fasade. Međutim po njegovim riječima je moguće da taj rok bude prolongiran nekoliko dana jer se pojavila donacija Siporexa za taj objekat koju je trebalo verifikovati u sam projekat.

Početak radova u junu

Ističe kako to neće usporiti dinamiku s obzirom na činjenicu da se po novom zakonu mora provesti ispitivanje tržišta, pa onda tek raspisati tender za izvođača radova kojem se budžetska konstrukcija na osnovu tog istraživanja može ponuditi.

“To je investicija od oko 20 miliona KM i to bi se trebalo odraditi do Nove godine, ako ne bude žalbenih postupaka koji bi mogli pomjeriti te rokove”, ističe naš sagovornik.

Drugi dio projekta isporučit će se do 1. juna do kada će imati izvođača radova, te odmah projekt dostaviti Gradu Mostaru da izda urbanističku dozvolu, te izvođača uvesti u pripremne radove.

“Prema tome izvođač bi nadalje 20. juna trebao početi s radovima, a objekat konstruktivno zatvoriti do Nove godine, nakon čega bi se nastavili radovi na fasadi i na krovu. Potom će uslijediti druga faza koja obuhvata instalacijske i završne radovi, za koje će se tender raspisati tokom ljeta, tako da početkom 2024. godine mogu krenuli radovi”, pojasnio je Prašo za Klix.ba.

Ako cijelu dinamiku bude pratila financijska konstrukcija kao je najavio, po Prašinim riječima bi konačno Lana Pudar u mostarskom olimpijskom bazenu trebala zaplivati polovinom 2025. godine, jer, kako ističe, planirani rok za završetak radova je dvije godine od uvođenja izvođača radova na teren.

Lana Pudar (Foto: G. Š./Klix.ba)

Lana Pudar (Foto: G. Š./Klix.ba)

Da će ove godine vidjeti obrise bazena najviše se nada bh. olimpijka iz Mostara Lana Pudar što je kazala i u januaru ove godine na svečanosti prilikom preuzimanja nagrade za najbolju sportašicu Grada Mostara za 2022. godinu uz zahvalu na nagradi i podršci rodnog grada.

Lana podsjetila na obećanja

“Prije godinu dana sa ovog mjesta sam uputila apel za izgradnju Olimpijskog bazena u Mostaru. Bilo je rečeno da će to sigurno početi u 2022. godini. Također kada je bio doček ispod Starog mosta je rečeno da će početi do kraja 2022. godine, ali to se nije desilo. Nadam se da ćemo do kraja 2023. godine vidjeti obrise olimpijskog bazena u Mostaru”, kazala Pudar u rodnom Mostaru.

Njezin trener Damir Đedović za Klix.ba kaže kako su rokovi u spotu jako važni jer je cilj da Lana na olimpijadu ide iz svoga grada, a ne da provodi većinu vremena po kampovima širom Evrope jer za to nema mogućnost u svome gradu.

“Počeo sam postavljati pitanje po čemu je Lana mostarska plivačica kad više vremena provodi po kampovima širom Evrope nego u svom gradu. Ako mjesec ima 30 dana, u prosjeku je Lana 21 dan van Mostara”, rekao je Đedović za Klix.ba navodeći kako ne treba ni objašnjavati koliko joj to utječe na život s obzirom na činjenicu da uz sve otežane okolnosti ima i školske obaveze.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button