BiHDruštvoVijesti

Uz prisustvo osuđenih “ravnogoraca” odana počast četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

U Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao “Draževina”, pripadnici i sljedbenici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima. Prisustovali su i osuđeni za izazivanje mržnje na skupu 2019. godine, piše BIRN BiH.

Više od stotinu sljedbenika ravnogorskih pokreta okupilo se, povodom godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića, 13. marta u Manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Mihailović, četnički vođa, osuđen je na smrt 1946. godine zbog veleizdaje i saradnje sa nacističkom Njemačkom. Njega je Viši sud u Beogradu rehabilitirao 2015. godine.

Sladojević osuđen na 5 mjeseci zatvora

Dušan Sladojević, predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazao da su se sljedbenici pokreta danas sastali da se “molitveno pomole za dušu đenerala Draže”, navodeći da će se napraviti spomen i stradalim saborcima Mihailovića.

Sladojević je prošle godine presudom Državnog suda proglašen krivim i osuđen na pet mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

On se, prema presudi, u svojstvu predsjednika “Ravnogorskog pokreta”, obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvoda. U presudi se navodi da je na skupu puštana pjesma “Sprem'te se, sprem'te, četnici”, koja izražava prijetnju i nasilje.

BIRN BiH je ranije pisao da Sladojević i Slavko Aleksić, također osuđen na pet mjeseci za smotru simpatizera, otkupljuju svoju kaznu.

Otplatili slobodu

– Zahvaljujući najviše pomoći simpatizera iz Australije, Amerike (Sjedinjene Američke Države) i Kanade, skupili smo sredstva i otplatili slobodu – kazao je predsjednik Ravnogorskog pokreta Rs-a, navodeći da je kaznu otkupio i Risto Lečić.

Prema ranijem dopisu Suda BiH, za trećeosuđeng Lečića izdana je naredba za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora. Lečić je prisustvovao današnjem skupu i potvrdio da je i on otkupio kaznu zatvora od pet mjeseci na koju je bio osuđen zbog toga što je, uz gusle, skupu pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.

Ni ove godine pripadnici ravnogorskih pokreta nisu se postrojili na Trgu palih boraca, nakon što je ranije takav skup zabranilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike srpske.

Parastos i polaganje cvijeća, te paljenje svijeća, održano je u Manastiru u Dobrunskoj Rijeci nadomak Višegrada, nakon čega se prisutnima obratio Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije RS-a.

“Potrebna sloga”

– Ovo danas je dio historije srpskog naroda, a ono što se srpskom narodu dogodilo od 1941. godine do 1945, godine ne smije nikad više – kazao je Ostojić.

On je naveo da je Rs nastala u periodu od 1992. do 1995. godine i da je potrebna sloga i jedinstvo da se ona očuva, kao i da nijedan izabrani političar “ne smije staviti potpis na dokument kojima se odričemo Kosova i Metohije”.

Da se Kosovo ne može odvojiti od Srbije ponovljeno je i u pismu Vojislava Mihailovića, unuka Draže Mihailovića i predsjednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), koje je pročitano na skupu.

Tokom obilježavanja su, i ove godine, bili prisutni pripadnici EUFOR-a i MUP-a RS-a.

Slični članci

Back to top button